“Sezonul concediilor” la câini și la pisici – partea a II-a

Atât pentru câini cât și pentru pisici, ”sezonul estival” implică un stres metabolic major întrucât temperaturile ridicate împiedică capacitatea de autoreglare termică a organismului animalului.

Fie că planificați o călătorie scurtă, fie că planificați o serie de călătorii succesive alături de animalul de companie, acestuia din urmă trebuie să i se asigure periodic pe parcursul călătoriei apă proaspătă. Dacă intenționați să aveți un popas sau chiar mai multe, nu lăsați câinele singur în mașină – chiar dacă mașina este parcată la umbră – întrucât temperatura din interiorul mașinii poate crește cu câteva zeci de grade în doar câteva minute. Un alt aspect – pe timpul transportului câinele nu trebuie să fie lăsat sa iasă cu capul în afara geamului în timp ce mașina se află în mers întrucât există riscul apariției otitelor, conjunctivitelor, a diverselor leziuni oculare provocate de prezența corpilor străini (insecte, praf, nisip etc.) sau chiar al accidentelor în care câinele sare din mașină. Tot în timpul transportului trebuie să aveți grijă la aerul condiționat – acesta nu este interzis pentru animal, dar câinele/pisica nu trebuie expus direct la curenții aerului condiționat.
            Ajunși la destinație, animalul nu trebuie lăsat nesupravegheat și plimbările trebuie făcute cu lesa ca animalul să nu se rătăcească și, de preferat, cât mai dimineață sau seara când disconfortul termic este mai redus – toate suprafețele încinse trebuie evitate (asfalt, nisip, beton etc.) întrucât pot produce arsuri plantare, iar expunerea prelungită la razele solare îi poate produce animalului chiar și insolație. O atenție mai deosebită trebuie acordată câinilor și pisicilor care provin din rase brahicefalice (boxer, bulldog, mops, persană etc.) – problemele respiratorii datorate caracterului de rasă se pot intensifica în acest sezon.
            Cu siguranță în timpul ”concediului” câinele va dori să se răcorească în apă. Acest lucru nu este total interzis, dar este recomandat ca după o astfel de baie câinele să fie curățat în urechi pentru a nu dezvolta diverse forme de otită. În plus, apa în care câinele se ”bălăcește” trebuie să fie una curată, fără urme de diverse deșeuri biologice, petroliere, menajere! Totodată, trebuie să țineți cont că apa din zonele de munte este foarte rece chiar și în sezonul cald, deci ar fi indicat ca animalul să nu intre în apă pentru a nu suferi un șoc termic, iar apa de mare este sărată și se recomandă ca după baie animalul să fie clătit.
            Faptul că dvs. vă aflați în concediu și doriți să încercați diverse produse alimentare specifice locului/sezonului, nu înseamnă că și companionul dvs. trebuie să consume aceleași produse – este recomandat să mențineți regimul alimentar cu care câinele este obișnuit!
            Înaine de a planifica un concediu alături de companionul dvs., sfătuiți-vă cu medicul dvs. veterinar pentru a evita neplăcerile datorate transportului (vezi articolul anterior) sau eventualele riscuri ce pot să apară la locul de destinație, toate acestea pentru a beneficia de un concediu placut!
Dr. Obreja Marius
0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.