Sterilizarea / castrarea animalelor de companie

Sterilizarea este recomandată atât pentru femele cât şi pentru masculi: în primul rând pentru a evita perioadele de călduri, montele nedorite, gestaţiile şi toate evenimentele care decurg de la acest fenomen.

Femelă de talie mare cu puii prospăt fătaţi

Pe lângă aceste motive, există şi o motivaţie medicală care este importantă pentru alegerea acestei intervenţii: sterilizarea unui animal (de preferat la o vârstă tânără) previne apariţia complicaţiilor la nivelul tractului urogenital precum piometrul, neoplazia (cancerul) la nivelul ovarelor şi a uterului, fibroamele uterine, cancerele mamare, cancerul testicular şi hiperplaziile prostatei.

Tumoră mamară de natură hormonală (care poate fi evitată prin sterilizare)

Unul dintre motivele pentru care proprietarii ezită să îşi sterilizeze animalul este obezitatea. Acest fenomen poate fi evitat, limitat şi mai ales ţinut sub control dacă animalului i se oferă o alimentaţie controlată – sortimentul şi cantitatea adecvate şi frecvenţa corespunzătoare de administrare.

 

Pisică cu obezitate datorată alimentaţiei necorespunzătoare în urma sterilizării

Când este momentul ideal pentru sterilizare? Răspunsul acestei întrebări diferă în funcţie de specie. Astfel, la pisici, sterilizarea poate fi realizată chiar înainte de primul de ciclu de călduri, mai exact începând cu vârsta de 6 luni cu aproximaţie (recomandată începând cu vârsta de 8 luni). În ceea ce priveşte sterilizarea unui câine, în special al căţelelor de talie mare, aceasta este recomandată a fi realizată odată cu atingerea maturităţii – aceasta din urmă diferă în funcţie de talia animalului: un câine de talie mare sau gigant se maturizează mult mai târziu faţă de un câine de talie mică, în funcţie de rasă, chiar şi la 2 ani.

 

Sterilizarea unei femele de talie mare

 

Este bine să ţineţi cont de faptul că, în funcţie de pacient, pentru realizarea acestui tip de intervenţie ar putea fi necesare: un consult amănunţit, o hemoleucogramă completă, un examen biochimic al sângelui, ecografie abdominală, EKG etc.

 

Ecografie abdominală pisică

 

În cazul în care doriţi ca animalul dumneavoastră să aibă pui, este bine să aşteptaţi momentul optim pentru realizarea montei şi să optaţi pentru sterilizare atunci când sunteţi siguri că doriţi acest lucru.

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.