Speranța de viață a animalelor de companie

De cele mai multe ori, atunci când un proprietar achiziționează sau adoptă un animal de companie, apare o întrebare firească: ”Cât va trăi animalul meu de companie?”.

Ei bine, pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie să ținem cont de faptul că există o multitudine de factori care influențează speranța de viață a companionului dumneavoastră.

Cu siguranță orice proprietar de animale știe deja că un câine sau o pisică îmbătrânește mult mai repede decât un om. Dar care sunt factorii care influențează atingerea unei vârste cât mai înaintate?

Atunci când vine vorba de câini, rasa și talia sunt doi factori principali. Speranța de viață a unui câine este invers proporțională cu talia acestuia; astfel, un câine de talie mică va trăi în condiții normale, în medie 14-15 ani, iar un câine de talie mare, va avea o speranță de viață de 10-11 ani. Această vârstă este influențată și de rasa câinelui: unele rase de câini au o predispoziție ridicată pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni/boli.

Cât despre pisici, talia și rasa nu au un impact atât de mare asupra speranței de viață a acestora. Deși este cunoscut faptul că începând cu vârsta de 12 ani o pisică poate fi considerată ”bătrână”, speranța de viață a acestora a crescut considerabil datorită condițiilor de creștere. Deci dacă până acum câțiva ani media de viață a unei pisici se situa în jurul vârstei de 14-15 ani, multe dintre exemplare ajung la vârste de 18, 20 sau chiar 25 de ani!

Pe lângă rasă, talie și fondul genetic al animalului de companie, condițiile de creștere sunt esențiale pentru creșterea speranței de viață! Dacă animalul de companie este deparazitat corespunzător, vaccinat la zi și are o dietă și un stil de viață adaptat nevoilor sale, atunci aceste vârste medii de viață pot fi depășite, uneori cu mulți ani. Spre exemplu, porcușorii de guineea pot atinge și vârsta de 8 ani, dihorii 10-11 ani și iepurii 6-7 ani.

Bineînțeles, este esențial ca aceste condiții să fie adaptate la fiecare etapă de viață a animalului dumneavoastră de companie, întrucât, asemeni oamenilor, odată cu înaintarea în vârstă apar problemele de sănătate. Una din frecventele probleme pe care trebuie să le evitați este obezitatea pentru a reduce riscul apariției diabetului, a accidentelor vasculare și a altor afecțiuni cu evoluție nefavorabilă!

Îmbătrânirea se manifestă prin apariția părului alb în anumite zone, mobilitatea scade, acuitatea vizuală și auditivă se reduce treptat, dantura este slăbită. Astfel este recomandat ca vizitele la medicul dumneavoastră veterinar să fie regulate pentru a primi recomandările corespunzătoare pentru fiecare etapă de viață a animalului dumneavoastră de companie!

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ștefan

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.