Pregătirea câinilor pentru sezonul rece

      Anotimpul rece afectează şi animalele de companie. În acest sens, există câteva indicaţii care trebuie urmate pe parcursul acestui sezon.

           Câinii de curte este recomandat să fie hrăniţi cu o dietă ce conţine o cantitate mai mare de proteină de bună calitate, deoarece în sezonul rece aceştia au nevoie de o cantitate suplimentară de calorii pentru o termoreglare corespunzătoare. Totodată, pe parcursul acestui sezon apa din vasul de băut trebuie schimbată de mai multe ori pe zi pentru a nu permite animalului să consume apă îngheţată; indicat ar fi ca aceste vase să fie realizate din material plastic şi nu din metal.

 

 

Temperaturile scăzute şi gheaţa provoacă degerături la nivelul membrelor, urechilor, nasului şi a cozii. În acest sens, extremităţile corpului trebuie verificate periodic şi, în cazul în care gheaţa este prinsă între pernuţe, îndepărtaţi-o cu grijă şi verificaţi pentru prezenţa leziunilor; de preferat ar fi ca zona dintre pernuţe să fie tunsă pentru a nu favoriza acumularea gheţii. Totodată, în perioada iernii, tunderea nu este recomandată întrucât blana asigură o barierăm termică, cu rol izolant; îmbăierile nu sunt recomandate – dacă totuşi acestea sunt necesare, uscaţi foarte bine blana şi nu scoateţi animalul afară până când acesta nu este uscat complet.

 

În principal, în acest sezon este foarte importantă asigurarea unei cuşti curate, uscate şi călduroase, iar în cazul nopţilor foarte friguroase animalul trebuie adăpostit într-un loc încălzit (această recomandare este indicată câinilor cu păr mediu – lung, întrucât în cazul celor cu păr scurt, cum ar fi Bulldogul francez, Boxerul, Beagle-ul, Amstaff-ul, Shar-pei-ul etc., recomandat ar fi ca aceştia să fie ţinuţi tot sezonul rece într-un loc încălzit).

 

 

 

În acest sezon, trebuie avute în vedere potenţialele substanţe periculoase cum ar fi antigelul, soluţia anti-îngheţ de pe trotuare sau şosele, întrucât acestea sunt iritante şi toxice atât pentru piele cât şi pentru organism dacă animalul se linge şi acestea sunt ingerate.

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ştefan

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.