Vaccinarea câinilor şi a pisicilor

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecto-contagioase.

 Care este vârsta optimă pentru începerea schemei de vaccinare? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie specificat faptul că vârsta optimă pentru vaccinare este diferită în funcţie de specie. După o deparazitare efectuată corespunzător, schema de vaccinare poate fi începută astfel: la pisici, de la vârsta de 8 săptămâni şi la câini de la vârsta de 6 săptămâni.

 

 

Ce program de vaccinare este recomandat pentru câini? Programul de vaccinare depinde de vârstă şi de istoricul vaccinarilor. Astfel, cel mai important program de vaccinare este cel ce vizează vârstele mici sau căţeii după naştere până la vârsta de 5-6 luni. Pentru câinii mai mari de această vârstă şi care nu au fost niciodată vaccinaţi, de obicei se aplică un altfel de program, mai scurt dar cu acelaşi efect. Câinii pot fi vaccinaţi împotriva următoarelor boli: parvoviroză, maladia lui Carre (distemper, sau cunoscută sub numele de jigodie), hepatită infecţioasă, parainfluenţă, leptospiroză, traheobronşită infecţioasă (tuse de canisă); la acestea se adaugă vaccinul împotriva rabiei, care este obligatoriu prin lege. În concluzie, schema minimă de vaccinare începe la 5-6 săptămâni, urmând a fi realizate două rapeluri la interval de 2 săptămâni şi, respectiv 1 lună, ca până la vârsta de 12-14 săptămâni câinele să fie imunizat eficient.

Adulţii se vaccinează anual, repetându-se valenţele de la ultimul vaccin administrat. Obligatoriu: vaccinurile se efectuează strict pe animale sănătoase (minim termometrate anterior), iar puii, până la terminarea schemei de vaccinare, ar trebui să nu ia contact cu alte animale, zone contaminate sau chiar mediul exterior.

 

Când vine vorba despre pisici, majoritatea proprietarilor consideră că nu trebuie să îşi vaccineze pisica dacă ea stă în interior sau probabil nu au suficiente informaţii despre necesitatea vaccinării felinelor.

Pisicile pot fi afectate de numeroase boli, la fel ca şi câinii. Chiar dacă pisica nu intră în contact cu alte nimale, există posibilitatea ca dumneavoastră să fiţi cel care o puteţi îmbolnăvi atunci când va întoarceţi acasă. Virusurile sau bacteriile pot rămâne pe hainele, pantofii sau mâinile dumneavoastră şi ajung astfel în contact cu pisica.

Decizia de a vaccina sau nu pisica ţine doar de dumneavoastră, dar trebuie luată după ce aţi discutat cu medicul dvs. veterinar şi v-a fost prezentată situaţia cât mai obiectiv şi complet, cu avantaje şi dezavantaje.

Vaccinarea se efectuează împotriva următoarelor boli: panleucopenie felină, rinotraheită virală, caliciviroză, leucemie felină şi rabie. Vaccinarea pisoilor începe de la vârsta de 8 săptămâni, cu două saptămâni înainte făcându-se prima deparazitare internă. Până la această vârstă pisoiul este protejat de anticorpii transmişi de pisică prin lapte. La vârsta de 8 săptămâni se efectuează un vaccin polivalent, la care se face un rapel la 3-4 săptămâni. Începând cu vârsta de 3 luni pisica poate primi şi primul vaccin împotriva rabiei, vaccin care este obligatoriu prin lege pentru pisicile care călătoresc. O pisică adultă se vaccinează anual cu un vaccin polivalent, la care se adaugă cel antirabic.

Schemele prezentate sunt cu titlu informativ. Medicul dvs. veterinar este singurul în măsură să stabilească programul de vaccinare în funcţie de contextul epidemiologic şi de reglementările legislative.

 

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ştefan

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.