Îngrijirea părului și a pielii la câini și pisici

Părul (blana) câinelui și a pisicii reprezintă o barieră de protecție împotriva factorilor nocivi din exterior, o „barieră”  ce joacă un rol foarte important împotriva variațiilor de temperatură, ce este într-o continuă reînnoire și reprezintă oglinda sănătății unui animal.

Fenomenul de năpârlire (căderea normală a părului), este mai accentuat la unele exemplare primăvara și la începutul toamnei, perioadă în care animalul își schimbă blana pentru un nou regim de temperatură sezonieră.

 

 

Forma și lungimea părului depind în mare parte de factorii genetici, dar și de cei nutriționali. Astfel, pentru o îngrijire corespunzătoare a blănii unui animal, este necesară o alimentație echilibrată, corespunzătoare cu talia, vârsta, dar și rasa acestuia. În cazul în care alimentația este corectă, dar animalul nu asimilează corespunzător, apar carențe de elemente esențiale (acizi grași, vitamine și proteine) ce se vor răsfrânge asupra aspectului și sănătății pielii. Totodată, creșterea părului este influențată de factorul hormonal.

Paraziții și ciupercile cutanate sunt un alt factor care determină schimbarea aspectului pielii. Unele dintre acestea provoacă mâncărimi, animalul scărpinându-se des, fapt care provoacă căderea parțială sau generalizată a părului (alopecie).

Există mulți factori care pot contribui la degradarea sănătății pielii și, implicit, a blănii unui animal. Cu o alimentație corespunzătoare (diete) și o întreținere periodică a blănii ce presupune perieri, țesălări, deparazitări externe periodice, toaletarea blănii cu produse adecvate, dar și cu administrarea unor suplimente alimentare (ce conțin complexe vitaminice din grupa B, biotină și oligoelemente – zinc), putem menține un nivel optim al sănătății pielii și blănii animalului. Pentru orice modificare apărută la nivelul pielii sau a blănii (prurit, roșeață, căderea părului, matitate etc.) este recomandat să consultați medicul dvs. veterinar.

 

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ștefan

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.