Microciparea câinilor

De ce trebuie să microcipăm câinii?

Sunt mai multe motive pentru care câinii sunt microcipaţi:

  • Microciparea este obligatorie prin lege –  conform legii nr. 258/2013, intrată în vigoare de la 15 Martie 2014, câinii cu stăpân trebuie microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS).
  • Microciparea este o condiţie obligatorie pentru a putea călători în străinătate cu câinele dumneavoastră (călătoria în străinătate presupune şi alte condiţii suplimentare)
  • În cazul pierderii, microciparea oferă şansa ca animalul să fie identificat şi să fie adus acasă în siguranţă.

Propritarii care au câini trebuie să se prezinte la un cabinet veterinar, deoarece microciparea este efectuată doar de către un medic veterinar.

Ce este microcipul?

Microcipul este o capsulă de sticlă, septică (de mărimea unui bob de orez) ce conţine un cod unic de identificare (asemeni unui CNP) ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner (cititor de microcipuri). Acest codul unic va fi stocat într-o bază de date (RECS), împreună cu datele de identificare ale stăpânului. Implantarea microcipului se face printr-un procedeu asemănător unei injecţii obişnuite, utilizând o seringă specială, cu ac steril. Aceasta procedură nu necesită anestezie.

Care sunt obligaţiile proprietarului?

Proprietarul trebuie: să deţină asupra sa cartea de identitate (buletinul); să deţină asupra sa carnetul de sănătate vechi al câinelui (dăcă este cazul); să ofere informaţii personale precum numărul de telefon şi/sau adresa de email; să ofere informaţii despre animal (dacă este sau nu sterilizat, vaccinat anterior, afecţiuni cronice diagnosticate etc.).

Medicul veterinar va efectua microciparea câinelui (operaţiune ce se efectuează o singură dată pe parcursul vieţii câinelui), va elibera carnet de sănătate şi după caz paşaport (ambele documente având serie unică, însoţite de codul de microcip), va înregistra câinele în RECS în termen de maxim 5 zile.

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.