“Sezonul concediilor” la câini și la pisici

Din ce în ce mai mulți proprietari de animale își exprimă dorința de a călători în concedii alături de companionii lor. Însă, în vacanță acest aspect trebuie tratat cu mare grijă și planificat din timp.

Dacă ați ales vă luați animalul de companie cu dvs. în concediu trebuie să fiți atent la multe detalii, începând cu transportul animalului (fie că acesta se realizează individual, cu mașina, fie că apelați la o companie specializată – spre ex. foarte multe companii aeriene nu acceptă transportul animalelor de companie) și terminând cu condițiile de cazare (nu toate hotelurile și pensiunile acceptă câini și pisici).

Primul pas este să ne gândim dacă animalului de companie i-ar prii în vacanță alături de noi. Acest aspect depinde de modul de călătorie, de destinația finală și de personalitatea și temperamentul animalului.

În ceea ce privește transportul pe distanțe mari, trebuie să aveți grijă, întrucât acestea nu sunt tocmai pe placul animalelor de companie, multe dintre ele fiind stresate pe durata călătoriei.

Indiferent de modul de transport, animalele trebuie să fie însoțite de un minim necesar de documente: în cazul transportului național este necesar carnetul de sănătate, care conține vaccinurile și deparazitările efectuate la zi, iar în cazul transportului internațional, proprietarii trebuie să se asigure că animalul este acceptat în țara de destinație (spre ex. în unele țări sunt interzise anumite rase de câini), și că alături de carnetul de sănătate național are pașaport valabil care conține viza medicală și toate operațiunile medicale necesare transportului (microcipare, vaccinare antirabică, deparazitare internă și externă la zi); în privința transportului internațional proprietarul trebuie să țină cont de faptul că sunt anumite reglementări care limitează transportul animalului: transportul animalelor sub vârsta de 3 luni este interzis, vaccinarea antirabică trebuie să fie realizată cu minim 21 de zile înainte de transport în cazul puilor sau, în cazul animalelor adulte, aceasta trebuie să fie în perioada de valabilitate, iar deparazitările trebuie efectuate cu maxim 5 zile înainte de părăsirea granițelor țării. Totodată, luați în calcul faptul că animalul trebuie să fie transportat într-o cușcă specială pentru transport și acestuia trebuie să i se asigure apă proaspătă și eventuale pauze pentru necesitățile fiziologice (în special câinilor); administrarea hranei nu este totuși indicată pe parcursul transportului!

Atât pentru câini cât și pentru pisici, ”sezonul estival” implică un stres metabolic major întrucât temperaturile ridicate împiedică capacitatea de autoreglare termică a organismului animalului.

Dacă intenționați pe parcursul călătoriei să aveți un popas sau chiar mai multe, nu lăsați câinele singur în mașină – chiar dacă mașina este parcată la umbră – întrucât temperatura din interiorul mașinii poate crește cu câteva zeci de grade în doar câteva minute. Un alt aspect – pe timpul transportului câinele nu trebuie să fie lăsat sa iasă cu capul în afara geamului în timp ce mașina se află în mers întrucât există riscul apariției otitelor, conjunctivitelor, a diverselor leziuni oculare provocate de prezența corpilor străini (insecte, praf, nisip etc.) sau chiar al accidentelor în care câinele sare din mașină. Tot în timpul transportului trebuie să aveți grijă la aerul condiționat – acesta nu este interzis pentru animal, dar câinele/pisica nu trebuie expus direct la curenții aerului condiționat.

Ajunși la destinație, animalul nu trebuie lăsat nesupravegheat și plimbările trebuie făcute cu lesa ca animalul să nu se rătăcească și, de preferat, cât mai dimineață sau seara când disconfortul termic este mai redus – toate suprafețele încinse trebuie evitate (asfalt, nisip, beton etc.) întrucât pot produce arsuri plantare, iar expunerea prelungită la razele solare îi poate produce animalului chiar și insolație. O atenție mai deosebită trebuie acordată câinilor și pisicilor care provin din rase brahicefalice (boxer, bulldog, mops, persană etc.) – problemele respiratorii datorate caracterului de rasă se pot intensifica în acest sezon.

Cu siguranță în timpul ”concediului” câinele va dori să se răcorească în apă. Acest lucru nu este total interzis, dar este recomandat ca după o astfel de baie câinele să fie curățat în urechi pentru a nu dezvolta diverse forme de otită. În plus, apa în care câinele se ”bălăcește” trebuie să fie una curată, fără urme de diverse deșeuri biologice, petroliere, menajere! Totodată, trebuie să țineți cont că apa din zonele de munte este foarte rece chiar și în sezonul cald, deci ar fi indicat ca animalul să nu intre în apă pentru a nu suferi un șoc termic, iar apa de mare este sărată și se recomandă ca după baie animalul să fie clătit.

Faptul că dvs. vă aflați în concediu și doriți să încercați diverse produse alimentare specifice locului/sezonului, nu înseamnă că și companionul dvs. trebuie să consume aceleași produse – este recomandat să mențineți regimul alimentar cu care câinele este obișnuit!

Înaine de a planifica un concediu alături de companionul dvs., sfătuiți-vă cu medicul dvs. veterinar pentru a fi siguri că animalul de companie îndeplinește toate condițiile necesare transportului și pentru a evita neplăcerile asociate acestuia sau eventualele riscuri ce pot să apară la locul de destinație, toate acestea pentru a beneficia de un concediu plăcut!

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.