– Microciparea este obligatorie prin lege – conform legii nr. 258/2013, intrată în vigoare de la 15 Martie 2014, câinii cu stăpân trebuie microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).
– Microciparea este o condiție obligatorie pentru a putea călători în străinătate cu câinele dumneavoastră (călătoria în străinătate presupune și alte condiții suplimentare)
– Microciparea este o condiție obligatorie pentru a putea vaccina câinele antirabic.
– În cazul pierderii, microciparea oferă șansa ca animalul să fie identificat și să fie adus acasă în siguranță.
Astfel propritarii care au câini trebuie să se prezinte la un cabinet veterinar, deoarece microciparea este efectuată de către medicul veterinar.
Ce este microcipul?
Microcipul este o capsulă de sticlă, septică (de mărimea unui bob de orez) ce conține un cod unic de identificare (asemeni unui CNP) ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner (cititor de microcipuri). Acest codul unic va fi stocat într-o bază de date (RECS), împreună cu datele de identificare ale stăpânului. Implantarea microcipului se face printr-un procedeu asemănător unei injecții obișnuite, utilizând o seringă specială, cu ac steril. Aceasta procedură nu necesită anestezie.
Care sunt obligațiile proprietarului?
Proprietarul trebuie: să dețină asupra sa cartea de identitate (buletinul); să dețină asupra sa carnetul de sănătate vechi al câinelui (dăcă este cazul); să ofere informații personale precum numărul de telefon și/sau adresa de email; să ofere informații despre animal (dacă este sau nu sterilizat, vaccinat anterior, afecțiuni cronice diagnosticate etc.).
Medicul veterinar va efectua microciparea câinelui (operațiune ce se efectuează o singură dată pe parcursul vieții câinelui), va elibera carnet de sănătate și după caz pașaport (ambele documente având serie unică, însoțite de codul de microcip), va înregistra câinele în RECS în termen de maxim 5 zile.
Dr. Obreja Marius
0744396303
(articolul a apărut și în ediția de internet a Ziarului de Iași – http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coltul-medicului-veterinar-microciparea-cainilor–137621.html)