Din ce în ce mai mulți proprietari de animale își exprimă dorința de a călători în concedii alături de companionii lor. Însă, în vacanță acest aspect trebuie tratat cu mare grijă și planificat din timp.
Dacă ați ales vă luați animalul de companie cu dvs. în concediu trebuie să fiți atent la multe detalii, începând cu transportul animalului (fie că acesta se realizează individual, cu mașina, fie că apelați la o companie specializată – spre ex. foarte multe companii aeriene nu acceptă transportul animalelor de companie) și terminând cu condițiile de cazare (nu toate hotelurile și pensiunile acceptă câini și pisici).
Primul pas este să ne gândim dacă animalului de companie i-ar prii în vacanță alături de noi. Acest aspect depinde de modul de călătorie, de destinația finală și de personalitatea și temperamentul animalului. Spre exemplu, dacă destinația finală este la mare, atunci cu siguranță un câine va fi mai încântat să alerge pe nisip și să înoate în apă, comparativ cu pisica, în cazul căreia lucrurile stau total diferit!
În ceea ce privește transportul câinilor și al pisicilor pe distanțe mari, trebuie să aveți grijă la zborurile cu avionul – acestea nu sunt tocmai pe placul animalelor de companie, multe dintre acestea fiind stresate pe durata călătoriei.
Indiferent de modul de transport, animalele trebuie să fie însoțite de un minim necesar de documente: în cazul transportului național este necesar carnetul de sănătate, care conține vaccinurile și deparazitările efectuate la zi, iar în cazul transportului internațional, proprietarii trebuie să se asigure că animalul este acceptat în țara de destinație (spre ex. în unele țări sunt interzise anumite rase de câini), și că alături de carnetul de sănătate național are pașaport valabil care conține viza medicală și toate operațiunile medicale necesare transportului (microcipare, vaccinare antirabică, deparazitare internă și externă la zi); în privința transportului internațional proprietarul trebuie să țină cont de faptul că sunt anumite reglementări care limitează transportul animalului: transportul animalelor sub vârsta de 3 luni este interzis, vaccinarea antirabică trebuie să fie realizată cu minim 21 de zile înainte de transport în cazul puilor sau, în cazul animalelor adulte, vaccinarea antirabică să fie în perioada de valabilitate, iar deparazitările trebuie efectuate cu maxim 5 zile înainte de părăsirea granițelor țării. Totodată, luați în calcul faptul că animalul trebuie să fie transportat într-o cușcă specială pentru transport și, în cazul deplasărilor lungi, acestuia trebuie să i se asigure apă proaspătă și eventuale pauze pentru necesitățile fiziologice (în special în cazul câinilor); administrarea hranei nu este totuși indicată pe parcursul transportului!
Pentru a fi siguri ca animalul de companie îndeplinește toate condițiile necesare transportului, cel mai bine este să faceți o programare la medicul dumneavoastră veterinar!
Dr. Obreja Marius
0744396303
www.facebook.com/serviciiveterinaremobile