Dacă oamenilor le este mai uşor să realizeze termoreglarea corporală, pentru un câine sezonul cald este cu mult mai greu de suportat. Acesta poate face insolaţie, şoc termic, arsuri solare sau se poate chiar deshidrata. În sezonul estival are loc o creștere accentuată a temperaturii și a umidității, acest lucru afectând major animalele de companie. În general, limita de confort termic a câinilor este situată aproximativ la același nivel cu cea umană, dar datorită particularităților de specie câinele prezintă un pericol mai mare de apariție a hipertermiei (creșterea temperaturii corporale peste limitele normale). Particularitățile de specie se referă la blana abundentă și la realizarea termoreglării – care la câine se realizează în principal la nivel bucal prin hipersalivație și hiperventilație.
Care sunt cauzele șocului termic? Cauzele care declanșează un șoc hipertermic variază de la activitatea fizică intensă (în special în acest sezon cald) la creșteri ale temperaturii și umidității ambientale (de ex. închiderea câinelui într-un mediu neaerisit, închis cum ar fi mașina parcată în soare), otrăvire sau chiar bolile căilor respiratorii.
Care sunt semnele unui câine care suferă un șoc caloric (hipertermic)? În cazul unei creșteri accelerate a temperaturii organismului, câinele poate exprima diverse simptome care se accentuează pe măsură ce mecanismul de termoreglare eșuează. Aceste simptome variază de la respirația accelerată, gâfăială, hipersalivație (cu salivă vâscoasă) și mucoase hiperemiate (înroșite), la slăbiciune, amețeli, vărsături, diaree, deshidratare, aritmii cardiace, inconștiență și comă.
Care sunt măsurile de prim ajutor în cazul unui șoc termic la câini?
În primul rând îndepărtați câinele imediat din zona fierbinte (nisip, ciment, asfalt încins)! Al doilea pas este să îi scădeți temperatura corporală prin utilizarea unor comprese reci, iar apoi intensificați circulația aerului în jurul său cu ajutorul unui ventilator sau a unui aparat de aer condiționat (dar câinele să nu fie poziționat sub incidența directă a curenților acestuia). Dacă este posibil, temperatura rectală ar trebui monitorizată la fiecare 10 minute, până când aceasta ajungel la cel puțin 39,5º C. Odată atinsă această temperatură, procedurile de răcire pot fi oprite, iar câinele trebuie să fie uscat în întregime (cu prosoape uscate). În tot acest răstimp câinele trebuie să aibă acces la apă proaspătă.
Chiar dacă pare să își revină, este recomandat să vă prezentați cu câinele la medicul veterinar cât mai curând posibil (medicul veterinar va restabili temperatura corporală a câinelui – în cazul în care nu este deja restabilită – va examina gradul de deshidratare sau orice altă complicație care ar putea fi prezentă sau ar putea urma, va realiza fluidoterapia sau oxigenoterapia, va monitoriza eventualele efecte ale șocului hipertermic – anomalii cardiace, insuficiențe multiorganice – și le va trata în consecință și va realiza eventual teste hematologice pentru a detecta complicațiile șocului).
Deși în cazurile grave șocul caloric poate provoca tulburări care ar putea necesita continuarea îngrijirii medicale, câinii cu șoc caloric moderat se vor recupera de cele mai multe ori fără probleme care ar putea complica starea de sănătate a acestora. Câinii care au suferit șoc hipertermic prezintă riscul de a-l dezvolta din nou dacă sunt lăsați în aceleași condiții inițiale. Astfel, indiferent de gravitatea cazului, este bine să respectați recomandările și măsurile de prevenție pe care medicul veterinar le schițează, în special în aceste zile caniculare!
Dr. Obreja Marius
0744396303