Tractul gastro-intestinal are un rol principal: de a digera hrana și de a absorbi nutrienții. După mestecare și înghițire, hrana ajunge în stomac, unde este amestecată și mărunțită în fragmente mici, la acest nivel începând primele etape ale digestiei. Componentele hranei, proteine, grăsimi și glucide, sunt fragmentate de către enzimele digestive și alte substanțe din pancreas și ficat, în molecule mai mici, pentru a putea fi absorbite mai ușor în sânge și utilizate de către organism (cea mai mare parte a procesului de digestie și absorbție a nutrienților are loc în intestinul subțire), iar reziduurile sunt eliminate sub formă de fecale.
Afecțiunile gastro-intestinale sunt asociate de obicei cu semne precum voma și/sau diareea, reprezentând unul din pricipalele motive pentru care câinii sunt aduși la medicul veterinar. În general tulburările gastro-intestinale afectează capacitatea de digerare și absorbție a nutrienților, majoritatea provocând iritații și/sau inflamații intestinale.
Deși semnele principale sunt reprezentate de diaree și vomă, mai pot fi observate și alte semne precum pierderea apetitului, scăderea greutății corporale, constipație, prezența sângelui (melenă) sau a mucusului în materiile fecale etc.
În funcție de cauza și gravitatea problemei, diagnosticarea poate fi efectuată prin examinarea câinelui și observarea simptomatologiei, uneori fiind necesare investigații suplimentare – analiza fecalelor, teste de sânge și urină, radiografie sau ecografie, endoscopie.
În urma unui diagnostic corespunzător, stabilit de către medicul veterinar, se poate institui un tratament, care poate varia de la un control al hranei (dietă), până la un tratament dietetic asociat cu unul medicamentos, în unele cazuri fiind necesară chiar și intervenția chirurgicală.
Majoritatea tulburărilor gastro-intestinale interferează cu procesul complex al digestiei hranei, dieta jucând un rol major în terapie, în reducerea impactului bolilor și în sprijinirea recuperării. O dietă va fi eficientă dacă aceasta este coroborată cu: vârsta câinelui (junior, adult, matur, senior), starea de sănătate (fiziologic – gestația, patologic – afecțiuni renale, diabet, intoleranța la o serie de componente etc.), rasa și talia.
De asemenea, un rol important îl are și vaccinarea. O schemă de vaccinare corespunzătoare, stabilită de către medicul veterinar, este importantă, întrucât aceasta ajută la prevenirea unor boli ce afectează starea generală de sănătate și, implicit, a tractusului digestiv; în acest context amintim de afecțiuni precum parvoviroza, coronaviroza, jigodia etc., ce afectează tractul gastrointestinal și pot fi prevenite prin vaccinare.
Alături de vaccinare, o deparazitare corespunzătoare este eficientă pentru a preveni bolile de natură parazitară. Astfel, prin deparazitarea internă periodică (recomandată a fi făcută la un interval de 3 luni), pot fi evitate unele procese de malabsorbție intestinală ce conduc la degradarea stării generale de sănătate și a tractusului digestiv.
Prin stabilirea unui protocol corespunzător de sănătate al câinelui (dietă adaptată, alături de schemă corespunzătoare de vaccinare și deparazitare), se pot evita enterovirozele majore, parazitozele intestinale și eventualele dezechilibre ale metabolismului.
Dr. Obreja Marius
Dr. Alexandru Ștefan