În primul rând este bine să vă informați! Căutați informațiile complete despre animalul de companie pe care doriți să îl achiziționați sau să îl adoptați și cereți sfatul unui medic veterinar pentru a confirma aceste informații. Având în vedere că această alegere este una pe termen lung, în funcție de speranța de viață a animalului de companie, NU este recomandat să achiziționați sau să adoptați un animal de companie ca urmare a unui impuls de moment!
În al doilea rând trebuie să vă asigurați că animalul de companie pe care urmează să îl adoptați sau să îl achiziționați se potrivește cu stilul dvs. de viață și că timpul pe care i-l acordați este suficient pentru cerințele acestuia. Astfel, în cazul în care aveți un program mai încărcat și animalul va trebui să stea singur în cea mai mare parte a zilei, este bine să vă alegeți o specie care suportă mai ușor singurătatea. În timp ce unele rase de pisici, țestoasele sau unele reptile nu au o problemă în a sta singure pe parcursul unei zile, majoritatea raselor de câini au nevoie de mai mult timp și de mai multă atenție din partea stăpânului.
Un alt aspect important este mediul în care animalul de companie urmează să trăiască. În cazul în care spațiul de locuit este unul restrâns, fără acces permanent la spațiul exterior (apartament, garsonieră etc.), atunci un câine de talie mare nu este tocmai alegerea potrivită. Iar dacă animalul de companie pe care îl achiziționați urmează să își petreacă majoritatea timpului în spațiul exterior (curte, țarc etc.), este bine să vă asigurați că acesta este bine delimitat și îngrădit pentru a nu interveni evenimentele neplăcute.
Atât specia cât și rasa din care animalul de companie provine trebuie să fie potrivite atât pentru dvs. cât și pentru ceilalți membri ai familiei. Alegerea unei specii și a unei rase potrivite este importantă, mai ales atunci când printre membrii familiei sunt copii sau persoane cu diverse alergii. Tot în acest sens, importante sunt și caracterele specifice fiecărei specii și rase în parte, cum ar fi comportamentul specific, gradul de activitate, necesitatea de toaletare și îngrijire, nivelul de socializare, nivelul de dresaj, predispoziția de dezvoltare a anumitor boli etc.
Nu în ultimul rând, trebuie să țineți cont și de costurile de creștere și întreținere ale animalului de companie. Acestea sunt importante întrucât diferă de la o specie la alta și trebuie să luați în calcul că un animal de companie, pe lângă o hrană corespunzătoare, necesită și o deparazitare și vaccinare corespunzătoare, o toaletare generală (prin tuns, periat etc.), administrarea diverselor suplimente pentru o dezvoltare și o întreținere corespunzătoare, realizarea diverselor proceduri medicale pentru a preveni și pentru a trata anumite afecțiuni sau probleme specifice rasei, speciei, vârstei, sexului etc. și un eventual dresaj. Toate aceste aspecte este recomandat să le confruntați împreună cu medicul dvs. veterinar, astfel încât alegerea unui animal de companie să fie una potrivită!
Dr. Obreja Marius
0744396303