Subiectul animalelor de companie ridică multe semne de întrebare pentru familiile ce au copii, dar este bine să știți încă de la început că un animal de companie poate fi crescut cu ușurință alături de copii, fără ca aceștia din urmă să aibă sănătatea afectată. Iar pentru ca acest lucru să aibă loc, este important să luați în calcul, pas cu pas, o serie de recomandări!
În primul rând, este bine să alegeți animalul potrivit de companie, atât pentru copii cât și pentru dvs.! Această alegere trebuie să fie bine documentată și în luarea deciziei trebuie să țineți cont de specia și de rasa din care animalul provine, de nivelul dvs. de activitate și de necesitățile animalului de companie în ceea ce privește activitatea zilnică și mai ales de gradul de sociabilitate al animalului, dacă acesta urmează să ia contact des cu copii din familie – deși majoritatea animalelor de companie pot fi obișnuite cu prezența copiilor, există anumite specii și rase care trăiesc mult mai bine doar în prezența adulților.
Un alt aspect important îl reprezintă vârsta copiilor! În timp ce copii cu vârste mai mari pot înțelege mai ușor noțiunea de responsabilitate și cea de control al reacțiilor, copiii cu vârste mici pot avea reacții necontrolate determinând un răspuns agresiv din partea animalului. În general, animalele în mod instictiv protejează copiii mici și nu răspund agresiv față de aceștia, dar uneori, în funcție de reacțiile pe care copilul le are față de animal, acesta din urmă poate percepe copilul ca fiind un factor de stres și răspunsul poate fi unul agresiv.
Oricum, indiferent de specia și rasa pe care o alegeți și indiferent de vârsta pe care copilul o are, una din regulile principale este ca animalul de companie să nu fie lăsat niciodată alături de copil nesupravegheat! Fie că animalul de companie crește odată cu copilul, fie că aveți deja un animal de companie și pe parcurs se naște copilul, adaptarea trebuie să fie una treptată, atent supravegheată, pentru fiecare etapă de vârstă în parte.
Iar printre regulile principale de conviețuire a unui animal alături de o familie, igiena este pe primul loc! Nu doar pentru animal ci și pentru membrii familiei, mai ales pentru copii! În cazul câinilor, igiena presupune o vaccinare și o deparazitare corespunzătoare, periodică, alături de îmbăierile și toaletările necesare fiecărui animal în parte. În ceea ce privește copilul, în timp ce acesta poate înțelege că nu este greșit să se joace cu animalul și cu jucăriile acestuia, el va trebui să înțeleagă totodată că după fiecare episod de acest gen este bine să mențină o igienă corespunzătoare – de ex. să se spele pe mâini, să nu ducă la gură jucăriile câinelui etc. . Și bineînțeles, atunci când copilul are o vârstă mică, contactul dintre animal și copil trebuie atent supravegheat, dar trebuie să fiți precauți și la accesoriile pe care animalul le are, astfel încât copilul să nu poată ajunge la ele – de ex. litera, boluri de mâncare și/sau apă etc.
Relația dintre un animal de companie și un copil poate deveni foarte stânsă, iar lecțiile pe care aceștia le dobândesc pot fi reciproce și includ responsabilitatea, afecțiunea, încrederea, loialitatea, empatia, comunicarea, respectul și prietenia! Deși există numeroase beneficii, nu toți copiii pot sta în preajma animalelor de companie; există copii care suferă de diverse alergii, iar prezența unui animal de companie în casă ar putea să nu fie tocmai o idee bună. Toate aceste aspecte și nu numai le puteți discuta împreună cu medicul veterinar pentru ca alegerea unui animal de companie să fie una potrivită și pentru o conviețuire corespunzătoare a animalului de companie alături de familia dvs. și implicit de copil!
Dr. Obreja Marius
0744396303