Înțepăturile insectelor și a păianjenilor la animalele de companie

Atât insectele, cât și păianjenii, pot provoca animalelor reacții alergice, unele dintre acestea punând chiar în pericol viața animalului de companie.

Reacțiile alergice la animalele de companie, apărute în urma înțepăturilor sau mușcăturilor diverselor insecte sau păianjeni, sunt la fel de frecvent întâlnite ca la oameni. Aceste reacții alergice pot apărea la câini și la pisici indiferent de vârsta, rasa și sexul acestora, dar reacția alergică la rasele brahicefalice (ex: rasa persană la pisici sau bulldog francez la câini) ar putea fi mai pronunțată comparativ cu alte rase. Nu există o modalitate prin care se poate stabili dacă animalul de companie va avea sau nu o reacție alergică și, în general, reacțiile alergice nu depind de numărul de expuneri – acestea pot să apară în urma unei singure înțepături sau mușcături sau animalul poate dezvolta reacția alergică în urma expunerilor repetate.

Fiecare organism reacționează diferit și reacția poate varia de la o formă ușoară la una severă. Astfel simptomatologia variază de la semne precum febra, pierderea apetitului, apatie (caracteristice unei forme alergice ușoare) la semne precum urticaria, inflamația pielii, a pleoapelor și a buzelor, apariția pustulelor, vomitare, diaree, respitația dificilă, convulsii (caracteristice unei forme alergice severe sau a șocului anafilactic).

Indiferent dacă este vorba despre păianjeni sau despre insecte precum puricii, albinele sau viespiile, reacția alergică trebuie adresată cât mai repede medicului dvs. veterinar, pentru un diagnostic cert și pentru inițierea imediată a tratamentului general, de susținere și a celui specific, de urgență. În ceea ce privește prevenția, pentru o parte din insecte există diverse produse antiparazitare care pot fi utilizate, la recomandarea medicului dvs. veterinar.

 

Servicii Veterinare Mobile

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.