Dacă aveți în casă sau în spațiul de habitat al câinelui substanțe potențial toxice precum paracetamolul, ibuprofenul, antigelul, sau chiar și alimente precum ciocolata sau unele flori, este necesar să știți că acestea pot fi otrăvuri extrem de puternice care pot acționa agresiv asupra organismului animalului. De fapt, toate substanțele au un potențial toxic dacă sunt administrate incorect, in doze necorespunzătoare și, de ce nu, în neconcordanță cu starea de sănătate a animalului.
Intoxicațiile pot fi întâlnite cu precădere la anumite grupuri de câini și anume la cei tineri deoarece aceștia înghit și rod aproape orice și la cei care sunt liberi lângă ferme, diverse ateliere de reparații (inclusiv service-uri auto), depozite ce conțin diverse substanțe toxice sau chiar gropi de gunoi.
În cazul în care se suspicionează o intoxicație/otrăvire și proprietarul a fost martorul ingerării unei substanțe toxice, un rol foarte important îl joacă anamneza (istoricul oferit de proprietar), care trebuie să conțină informații precise despre ce a consumat animalul în ziua respectivă sau, dacă această informație nu poate fi disponibilă, o descriere precisă a habitatului acestuia, a obiceiurilor necorespunzătoare pe care le are, a substanțelor chimice utilizate în casă și, dacă este cazul, specificarea tratamentului sub care acesta se află la momentul respectiv.
Toxicul poate fi reprezentat de substanțe din diverse categorii. Astfel otrăvirea se poate produce la consumul necorespunzător al unor produse de uz medical (insulina, fenobarbitalul, antiinflamatoare, warfarina – otravă șobolani etc.), alimente de uz uman (ciocolata, ceapa, stafidele), produse chimice domestice (înălbitor, antigel, vopseluri), produse chimice utilizate în grădini (insecticide, ierbicide, pesticide, rodenticide).
Gravitatea intoxicației diferă în funcție de greutatea animalului, de starea fiziologică a acestuia, dar, în principal, în funcție de toxicul ingerat și de doza acestuia. Astfel, substanțe de uz medical precum paracetamolul sau ibuprofenul reprezintă un toxic odată cu ingerarea unei cantități de 200 mg/kg și, respectiv, 100 mg/kg, etilenglicolul în doze de 6.6 ml/kg, iar ciocolata (care conține teobromină) în doză de aproximativ 50 g (250-500 mg/kg teobromină).
Dr. Obreja Marius
0744396303
www.facebook.com/serviciiveterinaremobile