Asemeni oamenilor, animalele de companie resimt creșterea temperaturii ambientale. Dacă oamenii își pot regla temperatura corporală prin transpirație, câinii nu pot: aceștia nu au glande sudoripare, transferul de căldură se realizează la nivelul cavității bucale și prin respirație.
În acest sens, este recomandat să programați activitățile de plimbare în sezonul cald, fie dimineața devreme, fie seara, când temperaturile sunt suportabile și trebuie să urmăriți semnele extenuării – nu forțați câinele să se deplaseze atunci când acesta nu mai poate; faceți pauze regulate de relaxare și, eventual, oferiți posibilitatea de a consuma apă proaspătă.
În ceea ce privește animalele fără stăpân, rugămintea se îndreaptă către posesorii de autovehicule prin a verifica mașinile înainte de plecarea de pe loc, deoarece câinii de talie mică și mijlocie se pot adăposti sub acestea în căutarea unui loc mai răcoros.
Câinilor de curte trebuie să li se ofere posibilități de adăpostire și suficientă apă proaspătă (schimbați apa de mai multe ori pe zi, plasați apa în mai multe locuri ale curții) – câinilor legați/ținuți în lanț este recomandat să li se permită mișcarea și adăpostirea spre o zonă cu umbră.
Una din greșelile majore de evitat este lăsarea animalului de companie singur în mașină, chiar dacă autoturismul este inițial plasat într-o zonă cu umbră, odată cu mișcarea soarelui acesta se poate încălzi cu rapiditate producând hipertermia animalului. În cazul în care călătoriți împreună cu câinele, nu îi permiteți acestuia să stea cu capul afară pe parcursul deplasării – riscul apariției otitei și a corpilor străini la nivel ocular este crescut.
Un alt aspect important în sezonul canicular este apariția arsurilor plantare ca urmare a contactului cu betonul/nisipul/asfaltul încins. De asemenea, există și riscul apariției insolației, sau chiar accidentelor vasculare, ca urmare a expunerii prelungite la radiația solară.
Totodată, în acest sezon, este recomandat să nu ocoliți programul de deparazitare! Lipsa deparazitărilor corespunzătoare crește riscul infestațiilor cu purici și mai ales a apariției deramatitelor infecțioase – în urma scărpinatului intens, căldura exacerbează leziunile cutanate.
Ca și recomandare finală, dacă ați constatat că animalul este supraîncălzit nu faceți greșeala de a face băi reci sau de a-l uda cu apă rece întrucât acesta poate suferi un șoc termic – adăpostiți-l într-o zonă umbroasă și contactați medicul veterinar de urgență!
Dr. Obreja Marius
0744396303
www.facebook.com/serviciiveterinaremobile