Achiziționarea unui animal de companie

Fie că alegeți să adoptați, fie că alegeți să achiziționați un animal de companie, această alegere este echivalentă cu o serie de responsabilități ce vizează creșterea și întreținerea acestuia.

Odată ce animalul de companie ajunge în mediul de locuit, primul pas important este acomodarea. Casa sau apartamentul este un domeniu nou pentru un animal de companie, deci va trebui să îi oferiți acestuia suficient timp pentru a-l cunoaște. Pentru o acomodare corespunzătoare animalele de companie au nevoie de o zonă de confort, în care acestea să se simtă în siguranță – cum ar fi culcușul, țarcul etc. – de boluri pentru hrană și apă, de hrană adaptată speciei, rasei, vârstei, și eventual a taliei, de jucării și accesorii specifice fiecărei specii în parte. Îar în cazul în care, animalul de companie vine într-o casă în care există deja un alt animal de companie, acomodarea acestuia trebuie să fie treptată și atent controlată.

Un al doilea pas important este vaccinarea și deparazitarea corespunzătoare.

Mecanismul vaccinării constă în pregătirea sistemului imunitar al animalului de companie, astfel încât acesta să nu se îmbolnăvească de anumite boli infecto-contagioase specifice, unele dintre ele cu risc și pentru om.

În ceea ce privește deparazitarea, aceasta trebuie efectuată la fiecare trei luni, în cazul celei interne și uneori lunar (în funcție de produsul utilizat) în cazul celei externe. În acest sens, o problemă frecvent întâlnită la animalele de companie este infestarea cu purici și căpușe, care conduce de cele mai multe ori la evoluția unor boli grave. De asemenea, în momentul deparazitării trebuie să avem în vedere și controlul acarienilor, a păduchilor, a țânțarilor și flebotomilor etc. .

Dupa imunizarea și deparazitarea eficientă a animalului de companie, trebuie să luăm în calcul și alte aspecte care vizează o creștere și o îngrijire corespunzătoare. În acest sens gradul de socializare al animalului de companie (inclusiv interacționarea cu alte animale), întreținerea periodică (prin perierea zilnică, îmbăierile periodice, toaletarea și tunderea blănii și tăierea ghearelor, curățarea periodică a urechilor etc.), microciparea și eventuala sterilizare și consultațiile periodice efectuate de către medicul dvs. veterinar, sunt aspecte importante pentru creșterea și îngrijirea corespunzătoare a unui animal de companie, dar și pentru dezvoltarea unei relații armonioase între proprietar și acesta.

Înainte de a achiziționa sau a adopta un animal de companie, este recomandat să consultați un medic veterinar pentru ca această alegere să fie una porivită! Din momentul în care ați ales animalul potrivit de companie pentru dvs., împreună cu medicul dvs. veterinar puteți stabili un plan echilibrat de creștere și întreținere a noului membru!

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.