Diabetul la pisici

Odată ce afecțiunea este depistată, majoritatea pisicilor au nevoie de tratament injectabil zilnic cu insulină.

După fiecare masă glucoza este eliberată în circulația sangvină; pancreasul secretă insulină care permite glucozei să intre în celule, ca sursă de energie. În cazul diabetului zaharat există o lipsă de insulină (sau o lipsă a eficienței insulinei), aceasta împiedicând absorbția glucozei la nivel celular, fapt ce va duce la o concentrație mare a glucozei din sânge. În acest caz, grăsimea este utilizată ca și sursă alternativă de energie, ajungându-se la complicații suplimentare (acidoză metabolică, cu disfuncții renale și hepatice).

Semnele generale care pot induce suspiciunea de diabet la pisică includ: creșterea volumului și a frecvenței urinărilor (poliurie), creșterea consumului de apă (polidipsie), pierderea în greutate.

Diagnosticul cuprinde efectuarea unui examen clinic complet, alături de examene ale sângelui și urinei, care pot determina nivelurile de glucoză prezente.

Odată ce afecțiunea este depistată, majoritatea pisicilor au nevoie de tratament injectabil zilnic cu insulină (sau antidiabetice orale), pentru ca nivelurile de glucoză să revină la normal. Scopul terapiei cu insulină este acela de a menține glucoza sangvină în limite sigure pe parcursul zilei. După începerea tratamentului, pisica trebuie monitorizată pentru a evalua cum răspunde aceasta la tratament și pentru a vă asigura că nivelurile de glucoză nu sunt prea ridicate (hiperglicemie) sau prea scăzute (hipoglicemie).

Schema de tratament se va ajusta cu răbdare pe parcursul tratamentului, întrucât controlul glucozei este diferit la fiecare pisică în parte.

Pentru a ajuta medicul veterinar în monitorizarea pisicii, este necesară notarea zilnică a consumului de hrană și apă, a frecvenței urinare și a volumului, a stării generale și a greutății corporale.

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.