Termenul de senior diferă în funcție de talia câinelui, adică aproximativ 6-7 ani pentru rasele mari, 8-9 ani pentru rasele medii și peste 10 ani pentru rasele mici.
Vaccinarea anuală și deparazitările trimestriale nu trebuie uitate.
La cainii seniori metabolismul este mai lent, aceștia fiind predispuși la obezitate. Acumularea depozitelor de grăsime exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor producând în timp diverse afecțiuni articulare. Proteinele de bună calitate cu digestibilitate crescută (asigurate prin hrana premium/superpremium) sunt cele mai indicate pentru această vârstă deoarece asigură o normoponderabilitate. Nivelurile crescute de antioxidanți susțin funcționarea sănătoasă a sistemului imunitar și încetinesc procesul de degradare al organismului. Condroitina si glucozamina sunt două componente recomandate pentru menținerea sănătății articulare. Acestea se pot găsi în diete specifice dar se pot administra și separat ca și suplimente alimentare.
Masa corporală variază odată cu talia animalului ( între 1 kg – la rasele mici și circa 90 kg – la rasele de tip gigant). Pentru a oferi nutrienții necesari în proporțiile adecvate, cantitatea de hrană necesară se calculează pe baza necesarului energetic, ținând cont de talia animalului și de regimul de viață al acestuia.
Câinele senior este predispus la diverse afecțiuni la nivelul urechilor, necesitând o verificare lunară a acestora. Există și o predispoziție de rasă, unele rase fiind mai predispuse (cocker, caniche), datorită formei urechilor, a excesului de păr sau datorită acumulării de cerumen.
Dr. Obreja Marius
0744396303