Deparazitarea externă la câini și pisici

Animalele de companie găzduiesc adesea pe pielea lor diverse specii de paraziți dăunători. Infestarea cu purici, căpușe, păduchi sau alți paraziți externi poate fi combătută dacă este realizată deparazitarea externă.

Pentru deparazitarea externă există mai multe tipuri de produse: pipete (soluții de tip spot-on) – cu acţiune preventivă și curativă, cu durată de protecţie de aproximativ o lună de zile; spray cu efect imediat și cu acțiune pentru minim o lună; zgărzi – impregnate cu substanţe antiparazitare care elimină puricii/căpușe/păduchi şi au și acţiune repelentă; pudră antiparazitară; şampon antiparazitar cu acţiune rapidă; diverse substanţe antiparazitare care se amestecă cu apă şi apoi se aplică pe blana animalului; comprimate orale – cu acțiune strictă pentru paraziții externi, pe termen îndelungat, sau cu acțiune dublă (atât internă cât și externă).

Produsele care se găsesc în farmaciile și cabinetele veterinare se pot grupa după modul lor de utilizare astfel: Zgărzi antiparazitare: Bolfo, Killtix, Scalibor, Beaphar, Foresto etc – cu durată de protecţie îndelungată, de peste 3 luni. Spot on: Advantix, Advantage, Frontline, Fiprex, Parakill, Stronghold, Activyl, Exspot, Vectra 3D – cu durată de protecţie de 1 lună Spray: Frontline, Fiprex, Bolfo, Pet Spray, Effipro etc. – acţiune imediată şi cu durată de protecţie de câteva săptămâni.

Șampoane antiparazitare: Hery, Ingenia, Happy etc. Diverse produse antiparazitare miscibile cu apă: Neostomosan, Neocidol etc. Comprimate orale: Bravecto, Confortis, Prazimec-D, Prazimec-C – cu durată de protecție îndelungată. Se recomandă și dezinsecţia mediului înconjurător sau al spaţiilor (cușca, țarc, curte etc.) folosite de animale prin utilizarea (pulverizarea) soluțiilor preparate cu Neostomosan, Romparasect, K-othrine sau Neocidol cu repetare la 7-14 zile sau la nevoie.

Înainte de utilizare consultați medicul veterinar pentru indicarea produsului adecvat, ținând cont de specie, vârstă și situația epidemiologică.

Dr. Obreja Marius
0744396303

(http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coltul-medicului-veterinar-deparazitarea-externa-la-caini-i-pisici–135426.html)

Leave a Reply

Your email address will not be published.