Mișcarea este recomandată, dar una potrivită vârstei lui. Plimbările trebuie să fie mai scurte și mai dese pentru că efortul intens și prelungit poate fi dăunător. Nu îl forțați să sară sau să alerge pentru că efortul brusc și prelungit la această vârstă poate duce la activarea unor afecțiuni cronice.
Păstrarea sănătății orale este importantă pentru starea generală a câinelui. E foarte important să împiedicăm apariția tartrului și a plăcii dentare, deoarece acestea sunt responsabile de mirosul neplăcut (halenă), inflamații dentare și paradontoză, acestea din urmă conducând la pierderea treptată a danturii, a apetitului și a degradării generale a stării de sănătate. O greșeală frecventă făcută de proprietarii de animale o constituie administrarea exclusivă a hranei umede sau a altor tipuri de alimente moi atunci când aceștia observă sensibilitate dentară. Consultul dentar este cel mai indicat; în urma acestuia se va hotărâ tratamentul ce trebuie urmat.
Aceste recomandări sunt de uz general, întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, pot să apară și afecțiuni ale: ochilor (ex. cataracta senilă), cardiace (insuficiența cardiacă, hipertensiune arterială), renale (insuficiența renală), hepatice (insuficiența hepatică) etc., medicul veterinar stabilind cu exactitate necesitățile animalului de companie.
Dr. Obreja Marius
0744396303