Îngrijirea pisicilor bătrâne – partea a II-a

Pe masură ce pisica îmbătrânește, organismul iși modifică cerințele nutriționale. Metabolismul pisicii încetinește. Nutriția este cheia pentru o sănătate corespunzătoare, până la cele mai înaintate vârste. 

La pisica vârstnică lipsa exercițiului fizic, la care se adaugă scăderea ratei metabolice, favorizează apariția obezității. Pisica bătrână se confruntă cu obezitatea, pe când pisica geriatrică (peste 12 ani), în cele mai multe cazuri, se confruntă cu pierderi în greutate. În funcție de talia și rasa pisicii, procesul de îmbătrânire se poate instala mai devreme sau mai târziu.

Trebuie reținut faptul că pisica vârstnică nu trebuie supusă unui regim restrictiv din punct de vedere proteic sau caloric. Pisica vârstnică are nevoie de proteine  de bună calitate pentru a-și menține sistemul imunitar. Proteinele au și un rol important în menținerea masei musculare. Grăsimile esențiale oferă energia și contribuie la menținerea stării generale de sănătate.

Este cunoscut faptul că tubul digestiv, odată cu înaintarea în vârstă, își diminuează capacitatea funcțională de absorbție a unor nutrienți (malabsorbție). Vitaminele și oligoelementele pot avea și ele deficiențe de absorbție – vitaminele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a pisicii. Aceasta trebuie sa aibă mai multe mese pe zi – pisicile vârstnice preferă să mănânce mai des și mai puțin la fiecare masă. Hrana rămasă în castron (în special cea umedă) de la o masă la alta, nu trebuie sa fie alterată întrucât aceasta nu va mai fi pe gustul pisicii.

De asemenea, la pisica vârstnică, constipația și diareea apar mult mai frecvent. O dietă care să conțină o cantitate adecvată de fibre poate preveni acest incovenient și poate asigura un tranzit intestinal optim.

De menționat este și faptul că există diete special concepute pentru a crește durata și calitatea vieții la o pisică vârstnică. Schimbarea alimentației nu trebuie făcută brusc, ci treptat, pentru a obișnui organismul cu noul regim alimentar, iar alimentele administrate trebuie să aibă o temperatură optimă (temperatura camerei).

Dr. Obreja Marius
0744396303
www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.