Primul ajutor în cazul unei otrăviri la pisică

În stări toxice, pisica prezintă trei tipuri de semne majore: digestive – saliație abundentă, vărsături repetate, scaune diareice (uneori chiar cu sânge) – circulatorii sau vasculare – bătăile cordului sunt rare și metalice, stări de anemie, hematoame, dificultăți respiratorii, răcirea extremităților (urechi și membre) – și nervoase – mers instabil, midriază/mioză unilaterală, agresivitate anormală, convulsii dramatice.

           Dacă starea de intoxicație nu trece de semnele digestive, se poate spune că intoxicația nu este gravă, pentru că prin vărsături, diaree, pisica poate elimina o oarecare cantitate din toxicul ingerat. Putem afirma că intoxicația se agravează atunci când apar hemoragii, hematoame, tulburări nervoase grave, colică abdominală, aceste aspecte semnalând prezența toxicului în sânge, care devine mai greu de neutralizat.

            Până a ajunge la medic (până la două ore de la ingerarea toxicului) pisicii i se vor administra vomitive ”casnice” (apă carbogazoasă, apă oxigenată, apă cu sare), 1-2 comprimate de cărbune medicinal (cu rolul de a absorbi toxicul de la nivel gastric – inclusiv în stările cu vomismente), apă albuminată (albuș de ou crud amestecat cu apă). Odată ajunsă la medic, pisica este examinată și i se vor administra soluții de rehidratare cu glucoză și săruri, injecții cu diuretice și eventual, antihistaminice de sinteză. Tratamentul poate fi suplimentat cu antidotul specific, iar în cazul apariției hemoragiilor, cu antihemoragice (fitomenadion, etamsilat) și atropină.
            Indiferent de toxicul pe care pisica la ingerat (de natură chimică, medicamentoasă, vegetală etc.), proprietarul va trebui să se prezinte cât mai repede cu animalul la medicul veterinar, pentru a o examina corespunzător și pentru a asigura eliminarea corespunzătoare a toxicului. În acest sens, pisica trebuie supusă unui consult general, chiar dacă simptomele s-au ameliorat după acordarea primului ajutor – intrucât toxicul poate să nu fie eliminat din organism și să producă leziuni ireversibile fără ca pisica să prezinte semne evidente de intoxicație (midriază, salivație, hipotermie etc.).
Dr. Obreja Marius
0744396303

Leave a Reply

Your email address will not be published.