Păstrarea hranei şi introducerea unei alimentaţii noi la câine

Schimbarea alimentaţiei la câini ar trebui, ideal, să fie efectuată pe o perioadă de 7-10 zile. În primele două-trei zile trebuie amestecată 25% din hrana nouă, cu 75% din hrana veche, iar după alte două-trei zile trebuie amestecat câte 50% din fiecare tip de hrană; în următoarele trei zile se amestecă 75% din hrana nouă cu 25% din hrana veche, continuându-se ulterior doar cu noua dietă. Acest mod de introducere al unui tip nou de hrană este recomandat pentru a evita tulburările gastro-intestinale exprimate prin diaree, tulburări care pot să apară în cazul schimbării bruşte a alimentaţiei.

Dacă animalul nu prezintă interes pentru noua dietă, se poate încerca adăugarea de apă caldă peste hrană pentru a o face mai apetisantă. Există posibilitatea ca hrana care a fost expusă aerului mai mult timp să fie oxidată, aceasta putând avea o textură diferită şi un gust modificat faţă de cel iniţial.

După deschiderea ambalajului, începe procesul de oxidare treptată a produsului; de aceea este indicat ca după fiecare utilizare să închideţi sacii cu grijă, eliminând aerul pe cât posibil. Hrana trebuie să fie depozitată într-un loc răcoros, uscat şi întunecat, ideal într-un recipient cu capac.

Un alt aspect principal este palatabilitatea. Aceasta este dată de calitatea ingredientelor, caracteristicile acestora cum ar fi dimensiunea, forma, textura şi uşurinţa de prehensiune, combinate cu profilul nutriţional specific rasei, taliei şi vârstei.

Având în vedere că alimentaţia (şi mai ales tipul de hrană), are un rol principal în protejarea sănătăţii dar şi în susţinerea acesteia în cazul în care sunt prezente unele afecţiuni (dermatite, perioadă de recuperare, boli renale, boli hepatice etc.), trebuie să ţinem cont de starea de sănătate a câinelui şi de gradul de afectare al acestuia, întrucât alimentaţia trebuie adaptată cantitativ şi calitativ nevoilor animalului.

Pentru a contura o alimentaţie adaptată nevoilor câinelui dumneavoastră este indicat să consultaţi medicul dvs. veterinar, ca împreună cu acesta să realizaţi un profil nutriţional corespunzător, atât pentru câinii sănătoşi cât şi pentru cei cu diverse afecţiuni.

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ştefan

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.