Prevenirea transmiterii bolilor de la animalele de companie la om

 Transmiterea bolilor de la animalele de companie la om poate fi evitată dacă se elimină factorii de risc și dacă se respectă o serie de reguli minime.

În primul rând, trebuie respectată igiena! După fiecare contact cu animalul de companie și în special înainte de a consuma alimente, este recomandat să vă spălați pe mâini cu atenție (cu apă și cu săpun; în unele cazuri și cu geluri și/sau soluții antibacteriene).

Evitați să înghițiți apă din piscine, lacuri, ape curgătoare etc.. În timpul grădinăritului folosiți mănuși și nu utilizați fecale de animale pe post de îngrășământ, dar, mai ales, nu depozitați fecalele animalelor în casă și/sau curte. În același sens, evitați contactul cu materiile fecale ale animalului și folosiți mănuși și saci menajeri la îndepărtarea acestora.

Evitați pe cât posibil gesturile afective exagerate (pupatul, lăsarea animalului să va lingă etc.) și dormitul cu animalul de companie. În ceea ce privește copiii, în special cei mici, aceștia nu trebuie lăsați nesupravegheați cu animalul, deoarece pot duce la gură obiecte contaminate de către animal sau pot fi chiar zgâriați sau mușcați de către acesta (ex. boala zgârieturii de pisică).

În cazul în care vă hrăniți animalul afară, hrana trebuie îndepărtată după fiecare masă, resturile alimentare rămase putând să se altereze și să atragă alte animale din împrejurimi – rozătoare, câini, pisici sau animale sălbatice.

Starea de sănătate a animalului trebuie verificată periodic. În acest sens, animalul trebuie să fie deparazitat intern periodic (recomandat la fiecare 3 luni), extern (pentru îndepărtarea puricilor și a căpușelor), trebuie să fie vaccinat corespunzător (cu revaccinare anuală), trebuie curățat când se murdărește, iar acesta trebuie să aibă locul de joacă și de dormit curate, iar bolurile de apă și de hrană trebuie curățate zilnic. Animalul trebuie hrănit cu alimente din surse cunoscute (cu alimente corespunzătoare și nealterate); în cazul în care aceste consumă alimente din surse potențial contaminate (reziduri de abator, resturi menajere etc.) și apă din surse exterioare (râuri, bălți, iazuri etc.), opriți-l!

În același timp, este esențial să evitați contactul cu animale bolnave sau cu fecalele acestora, iar în cazul în care animalul dvs. este deja bolnav, acesta trebuie consultat de către medicul veterinar pentru a primi recomandările specifice și, eventual, schema de tratament.

 

Servicii Veterinare Mobile

www.facebook.com/ServiciiVeterinareMobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.