Încă din primul an de viaţă al animalului, începând cu vârsta de 3 luni medicul veterinar va monitoriza cu atenţie înlocuirea dentiţiei de lapte cu cea definitivă şi dezvoltarea armonioasă a dinţilor definitivi. Stăpânii de animale trebuie să acorde o atenţie deosebită îngrijirii danturii în scopul menţinerii sănătăţii acesteia pe tot parcursul vieţii. Astfel, încă de la vârste fragede animalele trebuie obişnuite cu periajul. Uneori această manoperă care este necesară pentru menţinerea igienei poate dificil de executat dar, dacă este realizată de la vârste fragede se va constata până la urmă că periajul va decurge corespunzător.
Consultați periodic animalul: medicul veterinar poate observa din timp dacă sunt probleme stomatologice şi va institui o conduita terapeutică și recomandări corespunzătoare: un regim alimentar (există hrană specială pentru îngrijirea danturii), folosirea unor spray-uri sau soluţii speciale pentru îngrijirea danturii şi gingiilor, medicamente specifice pentru combaterea inflamaţiilor şi infecţiilor, terapia cu laser pentru combaterea durerilor şi inflamaţiilor, detartraj cu ultrasunete, extracţia dinţilor ce cauzează probleme (dinţi caduci ce împiedică erupţia celor definitivi, dinţi ce nu mai pot fi recuperaţi cu tratament etc.) și tratamentul chirurgical al abceselor, tumorilor etc de la nivelul cavității bucale.
Este indicat să se realizeze un controlul periodic, de preferat la fiecare 6 luni, chiar şi în cazul în care nu există semne clare de îmbolnăvire.
Dr. Obreja Marius – 0744396303
(Acest articol a aparut si in editia de internet a Ziarului de Iasi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coltul-medicului-veterinar-ingrijirea-danturii-la-caine-i-pisica–136851.html)