Sterilizarea

Sterilizarea este recomandată atât pentru femele cât și pentru masculi: în primul rând pentru a evita perioadele de călduri, montele nedorite, gestațiile și toate evenimentele care decurg de la acest fenomen. Pe lângă aceste motive, există și o motivație medicală care este importantă pentru alegerea acestei intervenții: sterilizarea unui animal (de preferat la o vârstă tânără) previne apariția complicațiilor la nivelul tractului urogenital precum piometrul, neoplazia (cancerul) la nivelul ovarelor și a uterului, fibroamele uterine, cancerele mamare, cancerul testicular și hiperplaziile prostatei.

Unul dintre motivele pentru care proprietarii ezită să își sterilizeze animalul este obezitatea. Acest fenomen poate fi evitat, limitat și mai ales ținut sub control dacă animalului i se oferă o alimentație controlată – sortimentul și cantitatea adecvate și frecvența corespunzătoare de administrare.

Când este momentul ideal pentru sterilizare? Răspunsul acestei întrebări diferă în funcție de specie. Astfel, la pisici, sterilizarea poate fi realizată chiar înainte de primul de ciclu de călduri, mai exact începând cu vârsta de 6 luni cu aproximație (recomandată începând cu vârsta de 8 luni). În ceea ce privește sterilizarea unui câine, în special al cățelelor de talie mare, aceasta este recomandată a fi realizată odată cu atingerea maturității – aceasta din urmă diferă în funcție de talia animalului: un câine de talie mare sau gigant se maturizează mult mai târziu față de un câine de talie mică, în funcție de rasă, chiar și la 2 ani.

Este bine să țineți cont de faptul că, în funcție de pacient, pentru realizarea acestui tip de intervenție ar putea fi necesare: un consult amănunțit, o hemoleucogramă completă, un examen biochimic al sângelui, ecografie abdominală, EKG etc.

În cazul în care doriți ca animalul dumneavoastră să aibă pui, este bine să așteptați momentul optim pentru realizarea montei și să optați pentru sterilizare atunci când sunteți siguri că doriți acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.