Deparazitarea internă la puii de câine

Deși majoritatea produselor antiparazitare sunt eficiente pentru mai multe specii de paraziți, niciun produs singular nu este eficace pentru toate tipurile de paraziți intestinali. Un diagnostic precis și specific se realizează în urma unui examen coproparazitologic (din fecale). Toată medicația antihelmintică (medicamente pentru eliminarea sau distrugerea paraziților) este toxică – menită să otravească paraziții, dar nu și animalul, de aceea decizia trebuie luată impreuna cu medicul veterinar, și este de importanță maximă să se respecte doza recomandată! 

Majoritatea puilor sunt infestați cu ascarizi. Pirantel –ul este o substanță prezentă în majoritatea antihelminticelor și este o alegere excelentă pentru ascarizi ce poate fi administarată în siguranță de la vârsta de 2 săptămâni. Se găsește sub formă de suspensie lichidă (Dronal puppy) sau tablete (Drontal plus). Medicația antihelmintica poate fi dăunătoare puilor bolnavi, apatici, ținuti în spații insalubre și pentru puii care suferă de stresul datorat înțărcării. Aceste condiții stresante ar trebui remediate înaintea deparazitării. Nu deparazitați un pui de câine cu diaree, decât dacă s-a constatat că diareea este produsă de paraziți!
La cățeii ale caror mame au fost deparazitate corespunzător intern în ultimele 3 – 4 luni, deparazitarea internă poate începe la vârsta de 4 săptămâni, cu rapel la 14 zile sau se pot repeta din două în două săptămâni până la vârsta de 12 săptămâni funcție de contextul epidemiologic.
Produse recomandate pentru deparazitarea puilor de câine ar fi: Drontal Puppy (doza recomandată este de 1 ml de suspensie pe 1 kg greutate vie) și Milbemax Puppy (doza recomandată este de un comprimat pe 5 kg greutate vie). Aceste produse sunt indicate pentru câini în tratamentul infecțiilor mixte provocate de cestode și nematode adulte.
Dr. Obreja Marius

0744396303


Leave a Reply

Your email address will not be published.