Vaccinarea câinilor

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecto-contagioase.

Care este vârsta optimă pentru începerea schemei de vaccinare? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie specificat faptul că vârsta optimă pentru vaccinare este diferită în funcție de specie. Astfel, după o deparazitare efectuată corespunzător, schema de vaccinare poate fi începută astfel: la pisici, de la vârsta de 8 săptămâni și la câini de la vârsta de 6 săptămâni.

Ce program de vaccinare este recomandat pentru câini? Programul de vaccinare depinde de vârstă şi de istoricul vaccinarilor. Astfel, cel mai important program de vaccinare este cel ce vizează vârstele mici sau căţeii după naştere până la vârsta de 5-6 luni. Pentru câinii mai mari de această vârstă și care nu au fost niciodată vaccinaţi, de obicei se aplică un altfel de program, mai scurt dar cu acelaşi efect. Toți câinii trebuie să fie vaccinați împotriva următoarelor boli: parvoviroza, maladia lui Carre (distemper, sau cunoscută sub numele de jigodie), hepatită infecțioasă, parainfluență, leptospiroză; la acestea se adaugă vaccinul împotriva rabiei care este obligatoriu prin lege, dar care se poate administra doar în urma microcipării câinelui. Opțional, se poate administra și vaccinul împotriva tusei de canisă, important pentru câine dacă aceste merge la o școală de dresaj, la concursuri/expoziții sau în oricare comunități de câini. În concluzie, schema de vaccinare începe la 5-6 săptămâni, urmând a fi realizate două rapeluri la interval de 2 săptămâni și, respectiv 1 lună, urmând ca până la vârsta de 12-14 săptămâni câinele să fie imunizat eficient.

Adulții se vaccinează annual, repetându-se valențele de la ultimul vaccin administrat. Obligatoriu: vaccinurile se efectuează strict pe animale sănătoase (minim termometrate anterior), iar puii, până la terminarea schemei de vaccinare, ar trebui să nu ia contact cu alte animale, zone contaminate sau chiar mediul exterior.

Dr. Obreja Marius

0744396303

(http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coltul-medicului-veterinar-vaccinarea-cainilor–136258.html)

Leave a Reply

Your email address will not be published.