Îngrijirea câinilor seniori – partea a II-a

Mișcarea este recomandată, dar una potrivită vârstei lui. Plimbările trebuie să fie mai scurte și mai dese pentru că efortul intens și prelungit poate fi dăunător. Nu îl forțați să sară sau să alerge pentru că efortul brusc și prelungit la această vârstă poate duce la activarea unor afecțiuni cronice.

Pielea devine mai sensibilă, mai uscată, predispusă la alergii, iși pierde din elasticitate și luciul blănii se estompează la câinii vârstnici. Câinele nu trebuie îmbăiat în exces, deoarece există riscul apariției dermatitei hiperseboreice, afecțiune caracterizată de un miros urât al pielii. Trebuie folosite șampoane speciale pentru câini, adecvate tipului de blană. Baia se face după ultima plimbare, cu apa calda, urmata de ștergerea temeinică a pielii și de curățarea urechilor. Nu răcoriți câinele bătrân pe timpul verii cu dușul rece, deoarece acesta poate suferi un șoc termic. Îngrijirea periodică a blănii permite observarea modificărilor de la nivelul pielii (iritații, ulcerații, eventuala apariție a unor formațiuni tumorale).

Păstrarea sănătății orale este importantă pentru starea generală a câinelui. E foarte important să împiedicăm apariția tartrului și a plăcii dentare, deoarece acestea sunt responsabile de mirosul neplăcut (halenă), inflamații dentare și paradontoză, acestea din urmă conducând la pierderea treptată a danturii, a apetitului și a degradării generale a stării de sănătate. O greșeală frecventă făcută de proprietarii de animale o constituie administrarea exclusivă a hranei umede sau a altor tipuri de  alimente moi atunci când aceștia observă sensibilitate dentară. Consultul dentar este cel mai indicat; în urma acestuia se va  hotărâ tratamentul ce trebuie urmat.

Aceste recomandări sunt de uz general, întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, pot să apară și afecțiuni ale: ochilor (ex. cataracta senilă), cardiace (insuficiența cardiacă, hipertensiune arterială), renale (insuficiența renală), hepatice (insuficiența hepatică) etc., medicul veterinar stabilind cu exactitate necesitățile animalului de companie.

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.