Alimentația în perioada de gestație și lactație

Asigurarea unei alimentații optime pentru femelele gestante poate fi o provocare majoră și are ca obiective principale îmbunătățirea performanțelor reproductive și o dezvoltare corespunzătoare a produșilor de concepție (pui).

În general, femelele gestante și lactante (care alăptează) ar trebui să beneficieze de o alimentație cu aport energetic ridicat, ușor digerabilă și echilibrată în ceea ce privește aportul de vitamine și minerale.

În primele cinci săptămâni de gestație, necesarul energetic al femelelor nu este mult diferit de nevoile femelelor negestante. Începând cu a 6-a săptămână, dezvoltarea puilor este mult accentuată, necesarul energetic crescând cu 1,5 ori față de perioada anterioară. Odată cu dezvoltarea intrauterină a fetușilor scade capacitatea femelei de ingerare a hranei, fapt care trebuie compensat prin administrarea meselor mai dese și cu aport energetic ridicat (>4 kcal/g).

În efectuarea unei alimentații corespunzătoare atât pentru o femelă gestantă cât și pentru una lactantă (cu pui), trebuie să ținem cont de: necesarul proteic, grăsimile și acizii grași esențiali, carbohidrații și aportul de minerale (Ca/P), vitamine și administrarea de probiotice.

În ultima parte a gestației și în perioada lactației, sunt necesare mai multe mese pe zi cu o hrană concentrată și bogată în proteină de bună calitate, cu un conținut corespunzător de acizi grași esențiali și carbohidrați pentru a asigura atât menținerea condiției corporale a femelei cât și secreția lactată, susținând astfel, indirect, creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a puilor. Tot în ultima parte a gestației și după fătare, necesarul de fosfor și calciu al femelei crește cu aproape 60% peste nevoile fiziologice, datorită dezvoltării rapide a scheletului fetal și debutului secreției lactate. Raportul Ca/P în timpul gestației și lactației nu trebuie să depășească 2:1.

Dr. Obreja Marius

0744396303

Leave a Reply

Your email address will not be published.