Achiziționarea unui cățel

Achiziționarea unui cățel este echivalentă cu o serie de responsabilități. Medicul veterinar, este aliatul cel mai bun pentru menținerea sănătății corespunzătoare a animalului. 

Primul pas este acomodarea – casa este un domeniu nou pentru cățel, deci trebuie să îi oferiți cățelului suficient timp pentru a o cunoaște. Pentru o acomodare corespunzătoare aceștia au nevoie de: hrană adaptată vârstei, taliei și rasei, boluri pentru hrană și pentru apă, culcuș/țarc, zgardă și lesă, perie și jucării.

Un al doilea pas important este vaccinarea (sunt necesare minim 3 vaccinări în primele luni de viață și apoi o vaccinare polivalentă anuală) și deparazitarea corespunzătoare. Mecanismul vaccinării constă în pregătirea sistemului imunitar al cățelului, astfel încât acesta să nu se îmbolnăvească de anumite boli infecto-contagioase specifice (Jigodie, Parvorviroză, Hepatită infecțioasă, Parainfluență, Leptospiroză, Tuse de Canisă, Coronaviroză, Borelioză și Rabie), unele dintre ele și cu risc pentru om.

Deparazitarea este necesară la fiecare trei luni, în cazul celei interne și uneori lunar (în funcție de produsul utilizat și de starea animalului) în cazul celei externe. Infestarea cu purici este cea mai frecvent întâlnită problemă a animalelor de companie; sezonier apare și infestația cu căpușe, care poate conduce la evoluția unor boli grave (Lyme, Babesioză etc.). Alături de acestea, trebuie să avem în vedere în momentul deparazitării și controlul acarienilor, păduchilor, țânțari etc.

Dupa imunizarea eficientă a animalului, trebuie să luăm în calcul și alte aspecte pentru o îngrijire corespunzătoare: socializarea cățelului – dresaj și interacționare cu alte animale, alături de plimbări zilnice cu proprietarul; întreținerea periodică – prin efectuarea de perieri zilnice, îmbăieri (recomandate a fi făcute la două luni sau la nevoie și după vârsta de 3 luni); microciparea și eventuala sterilizare.

Dr. Obreja Marius

0744396303

Leave a Reply

Your email address will not be published.