Pregătirea câinilor pentru sezonul rece

Anotimpul rece afectează și animalele de companie. În acest sens, există câteva indicații care trebui urmate pe parcursul acestui sezon. 

Pentru câinii de curte este recomandată hrănirea cu o dietă ce conține o cantitate mai mare de proteină de bună calitate, deoarece în sezonul rece aceștia au nevoie de o cantitate suplimentară de calorii pentru o termoreglare corespunzătoare. Totodată, pe parcursul acestui sezon apa din vasul de băut trebuie schimbată de mai multe ori pe zi pentru a nu permite animalului să consume apă înghețată; indicat ar fi ca aceste vase să fie realizate din material plastic și nu din metal.
Temperaturile scăzute și gheața provoacă degerături la nivelul membrelor, urechilor, nasului și a cozii. În acest sens, extremitățile corpului trebuie verificate periodic și, în cazul în care gheața este prinsă între pernuțe, îndepărtați-o cu grijă și verificați pentru prezența leziunilor; de preferat ar fi ca zona dintre pernuțe să fie tunsă pentru a nu favoriza acumularea gheții. Totodată, în perioada iernii, tunderea nu este recomandată întrucât blana asigură o barierăm termică, cu rol izolant; îmbăierile nu sunt recomandate – dacă totuși acestea sunt necesare, uscați foarte bine blana și nu scoateți animalul afară până când acesta nu este uscat complet.
În principal, în acest sezon este foarte importantă asigurarea unei cuști curate, uscate și călduroase, iar în cazul nopților foarte friguroase animalul trebuie adăpostit într-un loc încălzit (această recomandare este indicată câinilor cu păr mediu – lung, întrucât în cazul celor cu păr scurt, cum ar fi Bulldogul francez, Boxerul, Beagle-ul, Amstaff-ul, Shar-pei-ul etc., recomandat ar fi ca aceștia să fie ținuți tot sezonul rece într-un loc încălzit).
În acest sezon, trebuie avute în vedere potențialele substanțe periculoase cum ar fi antigelul, soluția anti-îngheț de pe trotuare sau șosele, întrucât acestea sunt iritante și toxice atât pentru piele cât și pentru organism dacă animalul se linge și acestea sunt ingerate.
Dr. Obreja Marius
0744396303
www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.