Zoonozele sau bolile cu transmitere la animal la om

Una dintre temerile frecvente cu care proprietarii de animale se confuntă este posibilitatea de transmitere a bolilor de la animalul de companie către oamenii care conviețuiesc cu acesta. Abordarea acestui subiect presupune explicarea zoonozelor – care reprezintă bolile cu transmitere de la animal la om. 

Zoonozele sunt atât de natură virală și bacteriană, cât și de natură fungică și parazitară. Aceste boli afectează în primul rând animalul (uneori acesta poate fi doar gazdă intermediară în transmiterea bolii), acestea reprezentând un risc major și pentru oamenii care intră în contact cu acesta.

De cele mai multe ori, nu există niciun simptom sau semn care să ateste că animalul ar avea vreo boală ce poate fi transmisă către om. În primul rând este important să avem în vedere factorii de risc și să încercăm să îi evităm. Printre aceștia putem meționa igiena necorespunzătoare a mâinilor (factor principal de risc), dormitul alături de animalul de companie, contactul direct cu animalul (pupatul, linsul etc.), hrănirea animalelor cu hrană crudă (în special hrana insalubră și cea necontrolată sanitar-veterinar).

Căile de transmitere a zoonozelor pot fi multiple; acestea se pot transmite atât prin contact direct (cu pielea stăpânului, cu micile fisuri și leziuni de la nivelul acesteia, sau prin intermediul zgârieturilor și/sau mușcăturilor sau al secrețiilor provenite de la animalul contaminat), cât și prin aerosoli (prin inhalarea agentului patogen provenit din strănut, tuse, diverse particule infectate), vectori (purici, căpușe, tânțari) sau pur și simplu prin intermediul obiectelor infectate (cușcă, perii, lesă, așternut etc.)

Având în vedere subiectul vast, în articolele următoare vom dezvolta bolile cu risc de transmitere de la om la animal, metodele de depistare ale acestora, persoanele care prezintă riscul de contaminare și indicațiile corespunzătoare pentru meținerea sănătății animalului și, implicit, a proprietarului și a mediului.

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.