Dermatita de contact – alergică şi/sau iritantă

Dermatita de contact alergică apare ca o reacţie de hipersensibilitate a organismului faţă de anumite substanţe din mediul ambiant al animalului, iar dermatita de contact iritantă  apare când pielea animalului este expusă unor substanţe toxice. Deoarece simptomele şi formele de evoluţie ale acestor două afecţiuni sunt asemănătoare, acestea  sunt dezbătute împreună.

Dermatita de contact alergică afectează doar animalele care au o anumită sensibilitate ridicată la un alergen specific, pe când a doua tulburare afectează orice animal care este expus la substanţa iritantă. Dermatita alergica presupune expuneri repetate la acelaşi alergen înainte de manifestarea clinică. Dermatita de contact iritantă apare adesea la animalele tinere, foarte curioase, care caută să exploreze şi intră astfel în contact cu tot felul de substanţe iritante pentru acesta (detergenţi, substanţe corozive, vopseluri, solvenţi, uleiuri minerale etc.).
Dermatita de contact alergică este o afecţiune mai specifică, care apare ca o reacţie a pielii animalului faţa de unele substanţe din mediu, acestea incluzând anumite antibiotice/substanţe dezinfectante aplicate pe piele, materiale precum cauciucul, lâna şi plasticul, precum şi substanţele chimice de uz casnic. În schimb, dermatita de contact iritantă apare atunci când pielea este expusă anumitor substanţe chimice intens iritante, precum clorul, produsele petroliere, soda caustică etc., unor substanţe biologice precum seva iederei otrăvitoare sau a unor substanţe utilizate des în mediul animalului cum ar fi substanţele antiderapante (inclusiv sarea) pentru trotuare/şosele.
În general, leziunile apar pe porţiunile de piele care sunt direct expuse la substanţele iritante. Acest lucru presupune deseori partea plantară a labelor (pernuţele), abdomenul, botul şi buzele. Zonele afectate sunt inflamate, apar înroşite, cu umflaturi sub forma papulelor şi veziculelor, care deseori evoluează cu prurit (mâncărime) şi chiar ulceraţii.
Restrângerea accesului la un anumit alergent şi la substanţele iritante prezente în mediul animalului, pe cât posibil, reprezintă metoda cea mai bună de prevenţie.
Prevenirea afecţiunilor alergice de contact se poate realiza şi prin utilizarea vaselor din sticlă sau din oţel inoxidabil pentru mâncare şi apă, a detergenţilor hipoalergenici pentru curăţarea spaţiului de odihnă a animalului, inclusiv a hainelor acestuia, utilizarea şampoanelor hipoalergenice pentru igiena animalului şi evitarea plimbărilor în zonele în care suprafeţele au fost tratate chimic.
Dr. Obreja Marius
0744396303

Leave a Reply

Your email address will not be published.