Dermatita sau inflamaţia pielii la câini

Proprietarii de animale se prezintă la cabinetul veterinar pentru diferite afecţiuni ale pielii animalului. Cele mai frecvente semne pe care aceştia le semnalează sunt scărpinatul intens şi înroşirea pielii, aceste semne fiind comune pentru aproape toate formele de dermatită.

Pielea animalului reprezintă o barieră cu care organismul se apară în faţa diferiţilor factori posibil nocivi cu care animalul intră în contact. Pe suprafaţa pielii se găsesc de cele mai multe ori bacterii, fungi şi acarieni care pun în permanenţă la încercare acţiunea de apărare a organismului faţă de aceşti factori.
        În cazul dermatitei iritaţia produce mâncărime, înroşirea pielii şi eventuala apariţie a pruritului şi poate să fie bine definită pe piele sau chiar generalizată. Dermatitele pot fi acute – ca urmare a unei reacţii immediate a organismului la un anumit factor iritant – sau cronice – animalul dezvoltă această dermatită treptat, scărpinatul intens determinând cheratinizarea excesivă a dermului (întărirea pielii).
        Există numeroase cauze care pot determina dermatitele la câini, unele dintre ele putând fi întâlnite în asociere; dintre aceste cauze menţionăm bacteriile, infestările parazitare, alergeni din mediul ambiant (polen, praf, iarbă) sau din habitatul comun cu cel al omului (contactul cu substanţe toxice şi iritante – detergenţi, cauciuc, plastic, ţesături de lână), inclusiv sensibilitatea la anumite alimente (aditivi alimentari, diverse tipuri de carne sau produse lactate, cereale etc.), la care se adaugă predispoziţia de rasă, reacţii adverse la medicamente sau reacţii produse de saliva puricilor.
Luând în calcul aceste aspecte, dermatitele pot fi grupe în principal în dermatite de contact (alergică şi/sau iritantă), dermatite piotraumatice, dermatite alergice determinate de purici şi dermatite atopice. Toate aceste forme de dermatită prezintă semne comune, animalul putând să se frece cu faţa de covor, să se scarpine pe corp şi în zona urechilor, să îşi roadă labele, să îşi piardă părul (alopecie), aceste semne putând să evolueze până la inapetenţă şi anorexie, agitaţie, semne ale reacţiilor alergice (înroşirea ochilor, secreţii nazale, strănut etc.), prurit generalizat, grataj.
Dr. Obreja Marius
0744396303

Leave a Reply

Your email address will not be published.