Tumorile mamare la animalele de companie, o consecinţă a administrării anticoncepţionalelor şi a nesterilizării?

În principal răspunsul la această întrebare este unul pozitiv, însă necesită o explicaţie destul de complexă.

Tumorile mamare sunt afecţiuni de natură neoplazică ce afectează glanda mamară, fiind de cele mai multe ori de natură hormonală (tumori aflate sub influenţa hormonilor sexuali femeli – estrogen/progesteron).

 

Tumoră mamară în stadiu incipient la căţea

Tumorile mamare au diverse forme şi dimensiuni; în stadiu incipient sunt punctiforme, nodulare, nedureroase şi uşor de palpat, dar acestea pot avea o evoluţie lentă sau una foarte rapidă care duce la creşterea şi dezvoltarea formaţiunii şi chiar la abcedarea acesteia.

 

Tumoră mamară abcedată la pisică

 

Cauzele apariţiei tumorilor mamare sunt multiple, dar în principal acestea se dezvoltă ca urmare a utilizării repetate a produselor hormonale (anticoncepţionale), a dezechilibrelor hormonale (însoţite de gestaţie falsă, călduri repetate etc.) şi a nesterilizării chirurgicale a femelelor. În acest context menţionăm că unii proprietari consideră că femelele trebuie să aibă măcar un rând de pui înainte ca acestea să fie sterilizate, întârziind sterilizarea chirurgicală pur şi simplu, lăsând femela să treacă prin cicluri repetate de călduri sau administrând tratamentele hormonale (injectabile sau comprimate cu progestageni); acest lucru nu face decât ca riscul de apariţie a tumorilor mamare să crească! (studiile şi cazuistica au demonstrat că sterilizarea chirurgicală înainte de apariţia pubertăţii reduce major apariţia tumorilor mamare cu până la 75% şi a tumorilor tractului gential cu până la 90%).

 

Căţea cu formaţiuni tumorale incipiente, ca urmare a lactaţiei false şi a căldurilor repetate

 

Procentajul tumorilor care se dezvoltă la nivel mamar este unul destul de mare: 20-50% din tumorile care apar la căţele sunt tumori mamare, iar la pisică frecvenţa acestora se încadrează într-un procent de 10-15%. Este bine să menţionăm că aceste creşteri anormale de la nivelul glandei mamare pot avea o natură benignă (o creştere locală, fără ca acestea să se răspândească la nivelul întregului organism) sau una malignă (frecvent cunoscută sub numele de cancer, care evoluează cu metastaze – se răspândesc prin sânge şi/sau limfă în întreg organismul). Din nefericire, cifrele sunt în favoarea tumorilor maligne: 80-90% din tumorile mamare la pisici şi aproximativ 50% din tumorile de la căţele sunt maligne.

Realizarea unor investigaţii suplimentare cum ar fi analizele de sânge, ecografia, radiografia, citologia şi/sau biopsia vin în sprijinul unui diagnostic de certitudine şi, implicit, a realizării unui tratament adaptat pacientului.

 

Extirparea întregului lanţ mamar afectat de tumori la căţea

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.