Deparazitarea internă la câinii și pisicile adulte

Deparazitarea internă face parte din îngrijirea elementară a unui animal de companie, alături de deparazitarea externă, vaccinările anuale, toaletare și îngrijirea dentară.

O parte dintre paraziții interni se pot observa cu ochiul liber în materiile fecale, iar o altă parte dintre aceștia sunt microscopici și pot fi detectați doar în urma unui examen coproparazitologic. Însă, există paraziți interni care nu pot fi detectați în materiile fecale, cum ar fi dirofilaria – aceasta apare în circulația sangvină. Astfel trebuie să ținem cont de faptul că produsul utilizat pentru deparazitarea internă trebuie să acopere toate formele posibile de parazitoze care pot fi prevenite prin deparazitarea internă periodică.

Pentru a preveni infestarea parazitară este recomandat să deparazitați animalul în mod regulat împotriva puricilor întrucât aceștia pot inocula prin înțepătura lor larve de paraziți interni, să deparazitați în mod regulat animalul împotriva paraziților interni și să acordați o atenție deosebită atât igienei personle, cât și a animalului .

Tratamentul constă în adminstrarea de produse cu acțiune antiparazitară: cățelele și pisicile gestante se vor deparazita cu 2 săptămâni înainte de fătare; animalele adulte se vor deparazita la o perioadă de 3-4 luni (la recomandarea medicului veterinar, aceasta se va repeta de câte ori este necesar). Dacă aveți mai mulți câini sau aveți și un câine dar și o pisică, deparazitarea internă trebuie efectuată în același timp la toate animale ce conviețuiesc.

Pipeta spot on pentru deparazitare internă și externă

 

Produsele cele mai frecvent utilizate pentru deparazitarea internă au în compoziția lor următoarele substanțe active: praziquantel, pyrantel embolat, pyrantel pamoat, oxantel, fenbendazol, febantel, milbemicin oxime; produsele pot conține doar una dintre aceste substanțe active, sau combinații ale acestora (de ex. Pratel, Biheldon, Drontal, Cestal, Milbemax, Caniverm).

Produs pentru deparazitare internă sub formă de comprimate

 

Pentru deparazitarea internă există medicamente sub formă de pastă, comprimate, comprimate palatabile sau pipete spot on care acționează atât asupra paraziților interni cât și externi (de ex. Stronghold, Advocate, Prazimec D, Prazimec C, etc.).

 

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ștefan

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.