Deparazitarea externă la câini şi pisici

Animalele de companie găzduiesc adesea pe pielea lor diverse specii de paraziţi. Infestarea cu purici, căpuşe, păduchi sau alţi paraziţi externi poate fi combătută dacă este realizată deparazitarea externă.

Pentru deparazitarea externă există mai multe tipuri de produse: pipete (soluţii de tip spot-on) – cu acţiune preventivă şi curativă, cu durată de protecţie de aproximativ o lună de zile; spray cu efect imediat şi cu acţiune pentru minim o lună; zgărzi – impregnate cu substanţe antiparazitare care elimină puricii/căpuşele/păduchii şi au şi acţiune repelentă; pudră antiparazitară; şampon antiparazitar cu acţiune rapidă; diverse substanţe antiparazitare care se amestecă cu apă şi apoi se aplică pe blana animalului; comprimate orale – cu acţiune strictă pentru paraziţii externi, pe termen îndelungat, sau cu acţiune dublă (atât internă cât şi externă).

Produsele care se găsesc în farmaciile şi cabinetele veterinare se pot grupa după modul lor de utilizare astfel:

  • Zgărzi antiparazitare: Bolfo, Killtix, Scalibor, Beaphar, Foresto etc – cu durată de protecţie îndelungată, de peste 3 luni.
  • Spot on: Advantix, Advantage, Frontline, Fiprex, Parakill, Stronghold, Activyl, Exspot, Vectra 3D – cu durată de protecţie de 1 lună
  • Spray: Frontline, Fiprex, Bolfo, Pet Spray, Effipro  etc. – acţiune imediată şi cu durată de protecţie de câteva săptămâni.
  • Şampoane antiparazitare: Hery, Ingenia, Happy etc.
  • Diverse produse antiparazitare miscibile cu apă: Neostomosan, Neocidol etc.
  • Comprimate orale: Bravecto, Confortis, Prazimec-D, Prazimec-C – cu durată de protecţie îndelungată.

Se recomandă şi dezinsecţia mediului înconjurător sau al spaţiilor (cuşca, ţarc, curte etc.) folosite de animale prin utilizarea (pulverizarea) soluţiilor preparate cu Neostomosan, Romparasect, K-othrine sau Neocidol cu repetare la 7-14 zile sau la nevoie.

Înainte de utilizarea oricărui produs antiparazitar, consultaţi medicul veterinar pentru indicarea produsului adecvat, întrucât este absolut necesar să se ţină cont de specie, vârstă şi situaţia epidemiologică.

Dr. Obreja Marius

Dr. Alexandru Ştefan

 

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.