Deşi majoritatea produselor antiparazitare sunt eficiente pentru mai multe specii de paraziţi, niciun produs singular nu este eficace pentru toate tipurile de paraziţi intestinali. Un diagnostic precis şi specific se realizează în urma unui examen coproparazitologic (din fecale).
Toată medicaţia antihelmintică (medicamente pentru eliminarea sau distrugerea paraziţilor) este toxică – menită să otravească paraziţii, dar nu şi animalul, de aceea decizia trebuie luată impreuna cu medicul veterinar, şi este de importanţă majoră să se respecte doza recomandată!
Majoritatea puilor sunt infestaţi cu ascarizi. Pirantel –ul este o substanţă prezentă în majoritatea antihelminticelor şi este o alegere excelentă pentru ascarizi ce poate fi administarată în siguranţă de la vârsta de 2 săptămâni. Se găseşte sub formă de suspensie lichidă (Dronal puppy) sau tablete (Drontal plus). Medicaţia antihelmintica poate fi dăunătoare puilor bolnavi, apatici, ţinuti în spaţii insalubre şi pentru puii care suferă de stresul datorat înţărcării. Aceste condiţii stresante ar trebui remediate înaintea deparazitării. Nu deparazitaţi un pui de câine cu diaree, decât dacă s-a constatat că diareea este produsă de paraziţi!
La căţeii ale caror mame au fost deparazitate corespunzător intern în ultimele 3 – 4 luni, deparazitarea internă poate începe la vârsta de 4 săptămâni, cu rapel la 14 zile sau se pot repeta din două în două săptămâni până la vârsta de 12 săptămâni funcţie de contextul epidemiologic.
Produse recomandate pentru deparazitarea puilor de câine ar fi: Drontal Puppy (doza recomandată este de 1 ml de suspensie pe 1 kg greutate vie) şi Milbemax Puppy (doza recomandată este de un comprimat pe 5 kg greutate vie). Aceste produse sunt indicate pentru câini în tratamentul infecţiilor mixte provocate de cestode şi nematode adulte.
Dr. Obreja Marius
Dr. Alexandru Ştefan