Sezonul rece și-a intrat în drepturi de ceva timp și, așa cum noi luăm măsuri specifice sezonului pentru a ne proteja de frig și umezeală, trebuie să luăm în calcul o serie de măsuri și pentru animalele de companie pentru a le proteja de principalele pericole ale acestui sezon.
Chiar dacă pentru noi temperaturile scăzute par suportabile, trebuie să ținem cont că alături de gheață, acestea pot provoaca degerături la nivelul membrelor, urechilor, nasului și a cozii. În acest sens, extremitățile corpului trebuie verificate periodic și, în cazul în care gheața este prinsă între pernuțe, îndepărtați-o cu grijă și verificați prezența leziunilor – de preferat ar fi ca zona dintre pernuțe să fie tunsă pentru a nu favoriza acumularea gheții. Totodată, în perioada iernii, tunderea nu este recomandată întrucât blana asigură o barierăm termică, cu rol izolant; îmbăierile nu sunt nici ele recomandate, dar dacă totuși acestea sunt necesare, uscați foarte bine blana și nu scoateți animalul afară până când acesta nu este uscat complet.
În cazul câinilor de curte, în acest sezon este foarte importantă asigurarea unei cuști curate, uscate și călduroase, iar în nopțile foarte friguroase animalul trebuie adăpostit într-un loc încălzit. Cât despre pisicile și câinii de interior, este recomandat să evitați contactul direct al acestora cu aerul rece din exterior provenit de la geamurile și ușile deschise, consumul de zăpadă și variațiile frecvente de temperatură. Mai mult decât atât, pisicile nu ar trebui lăsate afară pentru un timp prea îndelungat, întrucât acestea sunt sensibile, se pot pierde în căutarea unui loc cald, pot suferi degerături și sunt expuse accidentelor rutiere.
Pe parcursul iernii animalele trebuie să aibă o dietă ce conține o cantitate mai mare de proteină de bună calitate, deoarece acestea au nevoie de o cantitate mai mare de calorii pentru o termoreglare corespunzătoare, mai ales când vorbim despre câinii de curte. Totodată, pentru câinii de curte apa din vasul de băut trebuie schimbată de mai multe ori pe zi pentru a nu permite animalului să consume apă înghețată și indicat ar fi ca aceste vase să fie realizate din material plastic și nu din metal.
În cazul în care călătoriți cu animalul de companie, nu îl lăsați niciodată singur în mașină! Chiar dacă dvs. considerați că animalul nu va sta mult singur, iarna, temperatura din interiorul mașinii scade foarte repede și autoturismul devine asemeni unui frigider. Tot în acest sens, pentru a evita accidentele nedorite, una dintre recomandările esențiale se îndreaptă către șoferi: înainte de a porni mașina și de a pleca de pe loc cu aceasta verificați-o bine și, eventual, bateți de câteva ori în dreptul roților și a capotei pentru a vedea dacă există vreun animal fără stăpân – pisicile și câinii se pot adăposti la roțile mașinilor, la motor și, respectiv, sub mașină, în căutarea unui adăpost și a unui loc cald.
Având în vedere că animalele se toaletează frecvent, substanțele potențial periculoase pentru animalele de companie, specifice acestui sezon, cum ar fi sarea, antigelul, clorura de calciu etc., trebuie utilizate cu precauție, întrucât acestea sunt iritante și toxice atât pentru piele cât și pentru organism dacă sunt ingerate de către animal. Astfel, pentru a evita ingerarea oricărei susbstanțe dăunătoare, curățați membrele și pieptul animalului de companie și verificați spațiul din jurul mașinii pentru eventualele scurgeri de antigel.
Servicii Veterinare Mobile