Ținând cont de faptul că zoonozele sunt transmise de animalele de fermă (bovine, porcine, păsări etc.) sau animale de companie (câine, pisică), majoritatea persoanelor consideră că aceste boli amenință doar persoanele care intră în contact direct cu animalele bolnave sau purtătoare (de bacterii, paraziție etc.); însă, trebuie ținut cont de faptul că multe dintre zoonoze sunt transmise prin consumul de alimente de origine animală, provenite de la animale bolnave sau de alimente contaminate de diverși vectori (rozătoare, insecte, omul etc.) și, prin urmare, putem spune că zoonozele nu sunt boli care afectează doar o anumită categorie a populației, ci mai degrabă sunt boli infecțioase sau parazitare care pot afecta toate segmentele populației.
Categoriile de persoane predispuse la contractarea zoonozelor sunt în special copiii mici și persoanele vârstnice, dar un risc crescut îl prezintă și persoanele cu imunitate scăzută, femeile însărcinate, persoanele cu riscuri ocupaționale (dintre care medicii veterinari sunt cei mai expuși, îngrijitorii, personalul care lucrează în industria alimentară etc.), cele bolnave sau aflate sub tratamente care le crește vulnerabilitatea (imunosupresate, hrănite artificial, tratate cu steroizi, supuse chimioterapiei etc)
Zoonozele, în funcție de agentul patogen, pot fi de natură bacteriană (antraxul, boala zgârieturii de pisică, borelioza, bruceloza, campilobacterioza, clostridioze și colibaciloze, leptospiroza, salmoneloza, tetanosul, tuberculoza etc.), de natură parazitară microscopică (babesioză, toxoplasmoză, criptosporidioză, sarcosporidioză etc.) sau macroscopică (fascioloza, echinococoza, thelazioza, trichineloza, ascaridioza etc.), de natură virală (turbarea – sau rabia – boala Newcastle, gripa aviară etc.), de natură micotică (aspergiloză, candidoză, histoplasmoză, dermatofitoze – trichofiții și microsporii), sau pot fi boli prionice (scrapia, E.S.B. – encefalopatie spongiformă bovină) sau rikettsioze (febra q, ehrlichioza, tifosul etc.).
Dr. Obreja Marius
0744396303