În perioada sezonului de vară condiţiile meteorologice sunt deseori instabile astfel încât ploile puternice de scurtă durată vin însoţite de tunete şi fulgere, iar aceste fenomene meteorologice pot reprezenta o sensibilitate pentru unii câini.
Frica de tunete este o problemă des întâlnită la câini, iar aceştia o pot dezvolta cu uşurinţă. În schimb, această problemă se poate extinde şi se poate transforma foarte uşor într-o fobie – ceea ce nu este de dorit – câinii putând să exprime semnele de frică chiar şi la fenomenele care preced tunetul – vântul, fulgerele etc..
Animalele de companie manifestă această frică prin diverse semne, acestea putând varia de la simplul tremur corporal până la lătratul puternic, modificări evidente ale mersului, salivaţia în exces, eliminarea involuntară a conţinutului glandelor perianale, urinare sau defecare involuntară, exprimarea bruscă a comportamentului distructiv sau tendinţa de a fugi sau a se ascunde.
Înainte de orice, trebuie reţinut faptul că pedepsirea animalelor sau, deopotrivă, oferirea recompenselor sau ”consolarea” acestora, în aceste condiţii, nu sunt recomandate. În schimb, ”ajustarea” mediului de viaţă al câinilor poate avea un efect pozitiv asupra acestora prin acoperirea zgomotelor datorate tunetelor cu muzică liniştitoare sau prin simpla pornire a televizorului, prin acoperirea ferestrelor pentru a nu observa fulgerele sau alte fenomene asociate furtunii, prin crearea unui loc de refugiu în care animalul se simte în siguranţă – dar nu prin îngrădirea acestuia în spaţii mici precum cuştile sau ţarcurile – şi prin îndepărtarea acestuia, pe cât posibil, de spaţiul exterior.
Totodată, se pot obţine efecte pozitive şi prin distragerea atenţiei prin diverse jocuri şi exerciţii, dar şi prin modificarea comportamentului nedorit – prin expunerea treptată a câinelui la sunetul ce declanşează starea de frică (la început la o intensitate redusă, care să nu îi declanşeze starea de frică) asociată cu o activitate plăcută; pe parcurs se creşte intensitatea sunetului căutând totodată să i se capteze atenţia câinelui.
Trebuie ţinut cont de faptul că procesul de desensibilizare al câinelui în cazul tunetelor, prin aplicarea oricărei metode, este unul progresiv şi gradual, asemeni oricărui proces de dresare/învăţare.
Există posibilitatea ca metodele pe care le folosiţi să nu funcţioneze şi să se impună utilizarea unor medicamente specifice, dar nu administraţi medicamente câinelui dvs. fără a consulta un medic veterinar întrucât un medicament care este bun pentru dvs. ar putea fi nociv sau chiar fatal pentru animalul dvs. de companie.
Dr. Obreja Marius
0744396303