Hrănirea câinilor pe timpul verii

În perioada verii nu doar oamenii necesită un regim alimentar corespunzător sezonului pentru a face faţă cu brio caniculei şi stării de disconfort, ci şi animalele de companie, care au nevoie de o atenţie sporită în ceea ce priveşte alimentaţia şi aportul zilnic de apă.

Deseori, animalele de companie primesc aproape orice fel de mâncare fără a se ţine cont de sfaturile medicului veterinar!

În principal, un câine trebuie să fie învăţat de mic cu un anumit tip de mâncare şi cu faptul că proprietarul are dreptul de a-i lua din faţă hrana atunci când animalul este sătul şi nu mai consumă nimic din bol, fără ca acesta să riposteze, cu atât mai mult vara când animalul nu trebuie să mănânce orice întâlneşte în cale deoarece, din cauza căldurii, majoritatea alimentelor se alterează, iar câinele se poate îmbolnăvi. De aici decurge şi recomandarea prin care hrana uscată este indicată pentru câini, mai ales în sezonul cald.

Oricum, indiferent de tipul de hrană ales (uscat sau semi-umed), câinele ar trebui să aibă acces limitat ca timp la hrană – câinelui ar trebui să i se ofere hrana de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, pentru 15-20 minute, după care hrana neconsumată ar trebui îndepărtată (hrana uscată – sau ”granulele” – se repune în sacul/cutia de depozitare, iar hrana semi-umedă sau alimentele care se alterează trebuie puse la rece).

Când câinele este hrănit cu alimente/hrană semi-umedă (conserve), care au fost deja deschise şi puse la rece, acestea trebuie readuse la temperatura camerei înainte de a fi administrate animalului (prin încălzire sau pur şi simplu prin aşteptare până când acestea ajung la temperatura optimă). În acelaşi sens, apa administrată câinelui trebuie să fie, de asemenea, la temperatura camerei. La fel ca şi hrana, apa trebuie să fie proaspătă – se schimbă zilnic în cazul câinilor de apartament şi de mai multe ori pe zi în cazul câinilor de curte. Faptul că este vară, nu înseamnă că alimentele/apa trebuie administrate reci (şi nu trebuie administrate alimente specifice sezonului – gen îngheţată); dacă acestea nu sunt oferite la temperatura camerei ci direct de la frigider pot produce diaree, afecţiuni ale tractului respirator, sensibilitate dentară etc.!

O problemă în ceea ce priveşte hrana este alterarea acesteia. Aceasta se poate altera ca urmare a temperaturilor crescute şi a perisabilităţii alimentului oferit (ducând la apariţia toxinfecţiilor alimentare), dar şi ca urmare a contaminării cu larve de muşte – hrana odată contaminată/alterată, trebuie îndepărtată definitiv din alimentaţia animalului!

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile   

Leave a Reply

Your email address will not be published.