Îngrijirea câinilor pe parcursul verii

Asemeni oamenilor, animalele de companie resimt creşterea temperaturii ambientale. Dacă oamenii îşi pot regla temperatura corporală prin transpiraţie, câinii nu pot: aceştia nu au glande sudoripare, transferul de căldură se realizează la nivelul cavităţii bucale şi prin respiraţie.

 În acest sens, este recomandat să programaţi activităţile de plimbare în sezonul cald fie dimineaţa devreme, fie seara, când temperaturile sunt suportabile şi trebuie să urmăriţi semnele extenuării – nu forţaţi câinele să se deplaseze atunci când acesta nu mai poate; faceţi pauze regulate de relaxare şi, eventual, oferiţi posibilitatea de a consuma apă proaspătă.

 

 

În ceea ce priveşte animalele fără stăpân, rugămintea se îndreaptă către posesorii de autovehicule prin a verifica maşinile înainte de plecarea de pe loc, deoarece câinii de talie mică şi mijlocie se pot adăposti sub acestea în căutarea unui loc mai răcoros.

Câinilor de curte trebuie să li se ofere posibilităţi de adăpostire şi suficientă apă proaspătă (schimbaţi apa de mai multe ori pe zi, plasaţi apa în mai multe locuri ale curţii) – câinilor legaţi/ţinuţi în lanţ este recomandat să li se permită mişcarea şi adăpostirea spre o zonă cu umbră.

Una din greşelile majore de evitat este lăsarea animalului de companie singur în maşină, chiar dacă autoturismul este iniţial plasat într-o zonă cu umbră, odată cu mişcarea soarelui acesta se poate încălzi cu rapiditate producând hipertermia animalului. În cazul în care călătoriţi împreună cu câinele, nu îi permiteţi acestuia să stea cu capul afară pe parcursul deplasării – riscul apariţiei otitei şi a corpilor străini la nivel ocular este crescut.

Un alt aspect important în sezonul canicular este apariţia arsurilor plantare ca urmare a contactului cu betonul/nisipul/asfaltul încins. De asemenea, există şi riscul apariţiei insolaţiei, sau chiar accidentelor vasculare, ca urmare a expunerii prelungite la radiaţia solară.

Totodată, în acest sezon, este recomandat să nu ocoliţi programul de deparazitare! Lipsa deparazitărilor corespunzătoare creşte riscul infestaţiilor cu purici şi mai ales a apariţiei dermatitelor infecţioase – în urma scărpinatului intens, căldura exacerbează leziunile cutanate.

Ca şi recomandare finală, dacă aţi constatat că animalul este supraîncălzit nu faceţi greşeala de a face băi reci sau de a-l uda cu  apă rece întrucât acesta poate suferi un şoc termic – adăpostiţi-l într-o zonă umbroasă şi contactaţi medicul veterinar de urgenţă!

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.