De ce apare obezitatea la pisici?

În timp ce mulţi proprietari consideră că pisica lor este într-o formă bună, medicul veterinar vă poate surprinde cu afirmaţia că pisica este supraponderală.

Este important să luaţi în considerare părerea medicului veterinar deoarece îngrăşarea poate avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii pisicii dumneavoastră.

În prezent circa 40% din pisicile adulte sunt supraponderale sau chiar obeze. Factorii favorizanţi sunt: supraalimentarea şi mâncatul în exces, lipsa exerciţiilor, vârsta, sexul (mai des întâlnit la masculi), sterilizarea şi dietele bogate în grăsimi.

Deşi nu pare posibil, obezitatea creşte riscul apariţiei multor afecţiuni grave: diabetul zaharat, osteoartrite (şchiopături), afecţiuni urinare şi hepatice, toate acestea scăzând durata medie de viaţă.

Elementele unei condiţii corporale ideale includ: conturul coastelor pisicii (care poate fi simţit doar dacă este acoperit cu un strat subţire de grăsime), linia taliei (care este clar vizibilă, privită de sus), abdomenul (suplu, privit din lateral).

Pentru o greutate ideală a pisicii trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte: verificaţi în mod regulat greutatea pisicii; hrăniţi-o cu diete speciale, adaptate rasei, vârstei şi condiţiei fizice şi în cantitatea recomandată – ajustaţi cantitatea de hrană dacă pisica nu scade în greutate (1-2% pe săptămână); faceţi exerciţii fizice cu pisica (jucaţi-vă cu acesta). Ideal este ca pisica să nu slăbească prea repede, deoarece acest lucru ar predispune la un alt tip de afecţiune care poate degrada starea de sănătate (lipidoză hepatică). Planul dietetic trebuie discutat cu medicul veterinar, concomitent cu cântărirea regulată a pisicii cu scopul de a-i urmări progresul. Alături de aceste aspecte trebuie să mai ţinem cont şi de consumul de apă: acesta nu trebuie diminuat şi este necesară asigurarea zilnică a apei proaspete.

 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.